Perníčky naší kuchtičky

Přidat na Seznam.cz

Perníkové cukroví na Vánoce – umíte si je představit bez tohoto krásně voňavého pečiva? Které recepty na perníky používáte nejvíce?

Existuje mnoho receptů na perníky. Liší se minimálně, jen na vás záleží, který vám nejvíc vyhovuje. V závislosti na tom, jaký máte recept, se po upečení ukážou měkké nebo tvrdší. Měkké lze okamžitě jíst a zdobit. Tvrdší lze připravit předem a dát do uzavřené nádoby. Když změknou, můžete je ozdobit, jak se vám líbí.

Po upečení můžete perník jíst jen tak, nebo zdobený polevou. Někteří lidé zdobí perníčky, které dají na vánoční stromek, nebo jako malý dárek. Nápadů na vánoční perník je tedy tolik, kolik je gurmánů. A to je velmi dobře!

Dnes vás srdečně zvu na recept :“ Perníčky naší kuchtičky „. Perníčky můžete upéct kdykoli před Vánocemi, před samotným Štědrým večerem nebo dokonce i o měsíc dříve. Je to skvělé pohoštění pro všechny příležitosti – pro děti a přátele, do školy nebo do práce.
Výhodou tohoto receptu je, že jsou opravdu měkké ihned po upečení, dají se zdobit a dlouhou dobu uchovat třeba v krabici.

Perníčky naší kuchtičky
40 dkg hladké mouky
10 dkg cukru moučka
12 dkg medu ( 6lžic )
6 dkg Hery
2 ks vejce
1 lžička perníkového koření
1 lžička jedlé sody
2-3 žloutky můžete zředit troškou mléka k potření perníčků ihned po upečení

Do misky dáme mouku, cukr, koření a jedlou sodu. Zamícháme a přidáme změklou Heru, vejce a med, které by měly mít pokojovou teplotu. Důkladně promícháme, vzniklé těsto z misky vyjmeme, podsypeme moukou pracovní plochu a ručně dále propracováváme.

Pokud se nám hodně lepí na ruce, tak si je můžeme také pomoučit. Těsto důkladně promneme tak, až vznikne hladký bochánek, který uložíme nejlépe na 24 hodin do lednice. Jakmile chceme péci, těsto vyjmeme alespoň 2 hodiny předem z lednice, tak, aby bylo vláčné a dalo se s ním pěkně pracovat. Těsto můžeme se rozdělit na dvě poloviny.

Pomoučíme znovu pracovní plochu a těsto vyválíme na placku silnou 3 mm. Vykrajovátkem děláme požadované tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu si vyhřejeme na 180°C a pečeme přibližně 7 – 9 minut do růžova. Po vyjmutí potíráme směsí žloutků a troškou mléka. Necháme uschnout nejlépe do druhého dne.

Cukrovou polevu připravíme z bílku a moučkového cukru. Z bílku odstraníme nečistoty, nalijeme si menší polovinu do malé misky a přidáváme postupně prosetý moučkový cukr.
Hmotu pečlivě mícháme a jak poznáme, že je hotová? Když se lžičky pomalu stéká, je nejlepší na linky, tečky, písmo a podobně. Pokud chceme perníčky potírat, vytvoříme si polevu řidší. Naplníme zdobící sáček a teď teprve začne ta pravá zábava. Zdobením si opravdu vyzkoušíte svoji trpělivost. Pokud vydržíte a pečlivě nazdobíte každý kousek, budete mít jistě velkou radost a sladké potěšení k štědrovečernímu stolu.