Poctivý guláš se šesti: Vyzkoušíte tento tradiční recept?

Přidat na Seznam.cz

U Čechů patří mezi ta vůbec nejoblíbenější jídla právě guláš, a to vepřový, hovězí nebo třeba z divočáka. Variant je nespočet, zajímavé ale je, že tak oblíbené české jídlo vlastně vůbec není české. Původ tohoto jídla totiž najdete v Maďarsku.

Věděli jste?

Věděli jste, že guláš má původ v Maďarsku? Pochází totiž už z 9. století a podle webu Gastro Hotel ho tehdy připravoval pastevec „Gulyás”. Ten si v kotlíku připravoval polévku s cibulí a paprikou a přidával do ní hovězí maso z vlastního stáda. Slovo „guláš“ by tedy mělo mít původ z maďarského „gulya“, tedy stádo hovězího dobytka.

Maso

Nejdříve si nasekejte nadrobno cibuli a na trošce oleje osmažte ji do hněda. Do hrnce k ní poté přidejte na kostky nakrájené maso (ideálně hovězí, ale je to samozřejmě na vás) a i to dobře propečte. Následně přidejte sladkou papriku, sůl, pepř, kmín a bobkový list. Vše zalijte vodou, aby bylo maso asi ze dvou třetin potopené. Asi 2 hodiny pak maso duste a postupně podlévejte.

Omáčka

Na másle osmahněte asi 2 lžíce mouky a vytvořte jíšku. Ještě horkou ji poté přidejte do guláše, a provařte asi 10 minut. Poté přidejte česnek a majoránku, případně dochuťte solí a pepřem. Hotový guláš pak můžete podávat s knedlíkem nebo těstovinami.

zdroj: recepty, freshiprima, Gastro Hotel