Připravte si vlastní lahodnou ledovou kávu

Přidat na Seznam.cz

Chutnou ledovou kávu dnes najdete v nápojových lístcích módních kaváren, ale tuto osvěžující kávovou pochoutku si můžete snadno připravit i doma. Prozradíme vám, jak připravit ledovou kávu, která je obzvláště chutná, a proč je tak dobře stravitelná a nenáročná na žaludek.

Jaké jsou výhody ledové kávy zvané „Cold brew“?

Cold brew je nejen opravdu chutná a osvěžující, ale také mimořádně dobře stravitelná a nenáročná na žaludek. Ledová káva obsahuje přibližně o 70 % méně hořkých látek a kyselin než běžná káva připravovaná za tepla. To je způsobeno speciální metodou přípravy. Jak už název napovídá, studený nápoj se nepřipravuje z horké vody, ale ze studené vody a po dobu extrakce nejméně dvanáct, nejlépe 24 hodin. Takto vznikají velmi zvláštní vůně. Chuť samozřejmě do značné míry závisí na zvoleném druhu kávy, ale obecně je vnímána jako jemnější, ovocná a často s karamelovým nádechem. Lze ji uchovávat v chladu až dva týdny. A pozor, i když tuto ledovou kávu následně ohřejete, zachová si své jemné vlastnosti.

Jak se připravuje ledová káva?

Hrubě namletý kávový prášek se nejprve rozpustí ve vodě o pokojové teplotě a nechá se 24 hodin stát v zakryté nádobě. Směs lze nechat extrahovat v chladničce nebo při pokojové teplotě. Někteří lidé přidávají také koření, ale není to nezbytně nutné. Po uplynutí čekací doby se směs protáhne sítem. V závislosti na poměru vody a kávy, který zvolíte, získáte buď klasický cold brew, nebo koncentrát, který před konzumací zředíte nejméně dvojnásobným množstvím vody nebo ledu. Stačí dát do sklenice několik kostek ledu a zalít je kávou. Mnoho lidí kávu také ochucuje ovocnými šťávami nebo ji používá k přípravě osvěžujících dezertů či jiných míchaných nápojů. Kreativitě se meze nekladou!

A nejlepší na tom je, že nepotřebujete žádné vybavení ani profesionální příslušenství, jen nádobu na směs a sítko nebo French Press.

Která kávová zrna jsou vhodná?

Výběr kávových zrnek samozřejmě závisí na individuální chuti. V podstatě můžete připravit lahodný cold brew z jakékoli kávy nebo espressa. Měli byste však zvolit kvalitní zrna a hrubé mletí, aby se káva správně extrahovala. V ideálním případě byste měli kávová zrna umlít těsně před vařením (tak, aby měla zhruba strukturu hnědého cukru), díky tomu bude vůně obzvlášť plná. Pokud jsou zrna namleta příliš jemně, káva se příliš extrahuje. Čím jemněji jsou zrna namleta, tím hořčejší je jejich chuť.

Správný poměr:

Kromě kvalitních kávových zrn je pro následnou chuť rozhodující správný poměr vody a kávy. Můžete si vybrat mezi klasickým cold brew s poměrem kávy a vody 1:10 nebo cold brew s poměrem 1:5. Při druhém z nich vzniká jakýsi koncentrát, který před vychutnáním zředíte vodou nebo ledem, radí web Myself.

Recept:

  • 100 g kávy (nahrubo mleté)
  • 1 litr vody
  • 2 nádoby
  • Filtr nebo sítko

Příprava:

  • Čerstvě namletou kávu dejte do nádoby, zalijte ji litrem vody a vše dobře promíchejte. Pokud chcete cold brew později ředit džusy, doporučujeme použít 200 gramů kávy na jeden litr vody. Pro klasický cold brew stačí 100 gramů nahrubo namleté kávy.
  • Směs přikryjte a nechte louhovat nejméně 12, nejlépe 24 hodin (buď v chladničce, nebo při pokojové teplotě). Čím déle se káva vaří, tím je silnější.
  • Po uplynutí čekací doby kávovou směs přefiltrujte buď pomocí běžného kávového filtru, nebo pomocí french pressu, pokud ho máte. V závislosti na mletí může trvat nějakou dobu, než směs projde přes kávový filtr. Je důležité být trpělivý. Pokud se filtr ucpe, měl by být mezitím vyměněn.
  • K pití se ředí studenou vodou, ledem, mlékem nebo ovocnou šťávou v poměru přibližně 1:2.

Tip pro vylepšenou letní kávu cold brew: Přidejte kopeček zmrzliny!

Zdroj: Myself.de