Proč byste nikdy neměli skladovat brambory a cibuli společně?

Přidat na Seznam.cz

Každá hospodyňka má své vlastní triky pro skladování ovoce či zeleniny… My pro vás máme několik rad, typů a vychytávek, které vám pomohou vše uchovat déle čerstvé! Věděli jste například, že byste nikdy neměli dávat cibuli vedle brambor?

Přestože se brambory a cibule staly vítěznou dvojicí v mnoha receptech, zdá se, že tyto dvě ingredience si v kuchyni příliš nerozumějí. Nechat je spolu strávit pár hodin je v pořádku, ale udělat z nich spolubydlící ve stejném prostoru není příliš dobrý nápad.

Proč neuchovávat brambory a cibuli dohromady?

Ukázalo se, že cibule i brambory uvolňují sloučeninu zvanou etylen, která způsobuje, že obě potraviny podle deníku 750g hnijí rychleji, když jsou spolu.

V žádném případě tedy nemíchejte brambory s cibulí. Neměly by sdílet společný koš, zásuvku ani jinou vhodnou nádobu! Když je naopak oddělíte, prodloužíte jejich živostnost.

Jak skladovat brambory a cibuli

Nejčastější chybou při skladování těchto dvou surovin je nákup příliš velkého množství. Přestože brambory i cibule vydrží déle než ostatní zelenina, časem ztrácejí na své kvalitě a je tedy lepší nakupovat častěji menší množství.

Cibule ani brambory nesnášejí vysoké teploty. Ideální je skladovat je v místnosti s teplotou mezi 7 a 15 stupni pro brambory a 4 až 10 stupni pro cibuli. Do lednice je tedy zbytečné je umisťovat, doporučuje se skladování ve sklepě, garáži nebo je jednoduše znovu „zasadit“ tak, aby je půda přirozeně udržovala v chladu.

Nikdy nenechávejte cibuli a brambory v plastovém sáčku. Místo toho použijte tmavý látkový sáček nebo síťku, která umožňuje průchod vzduchu. Můžete také použít dřevěnou krabičku s otvory, jaká se používá na ovoce, a přikrýt ji látkou.

Je také důležité, aby nebyly vystaveny přímému světlu, ale ani úplné tmě. O nevhodném světle jistě víte, ale v naprosté tmě mají zase tendenci začít rychleji klíčit a růst.

Pokud zjistíte, že některý kus začíná hnít, oddělte jej od ostatních. V opačném případě brzy shnijí kompletně. Nastavte si proto připomínku, abyste se čas od času podívali na cibuli a brambory a zachránili jich co nejvíce.

Pokud musíte oloupané brambory skladovat, což stejně není ideální, vložte je do mísy ponořené do vody s trochou citronové šťávy. Až je budete vařit, což by mělo být brzy, nezapomeňte je otřít kuchyňskou utěrkou.

Podobně pokud musíte glazovat půlku cibule, náš úžasný citronový tip vám ušetří spoustu starostí.

Brambory před uskladněním v žádném případě neumývejte.

Dbejte na to, aby brambory nebyly naskládané příliš vysoko a byl mezi nimi prostor, aby mohly dýchat.

Zdroje: 750g a TooGoodToGo