Proč je cibule důležitá nejen v kuchyni, ale i pro naše zdaví?

Přidat na Seznam.cz

Cibule je jednou z hlavních potravin, které se přidávají do omáček, salátů, a mnoha dalších jídel. Kromě toho, že má specifickou chuť, bez které se některá jídla neobejdou, je také důležitá pro naše zdraví.

Přírodní zdroj vitamínů

Cibule obsahuje celou řadu vitamínů, jako je C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, a niacin. Má v sobě také vysoké množství vody, a další látky, jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jod a mangan. To vše z ní děla jednu z nejzdravějších potravin vůbec, pokud ji tedy nesmažíte.

Antibiotikum

Cibule obsahuje allicin, tedy látku, kterou obsahuje i česnek, a způsobuje jejich pověstné štiplavé aroma. Díky tome je cibule skvělým přírodním lékem. Poslouží například při zánětu horních cest dýchacích, a cibulový čaj pomáhá při rýmě a kašli, říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Nervový systém, imunita i pevnější pleť

Podle studií je cibule plná látek, které se podílí na tvorbě kolagenu i obnově tkání. Další experti tvrdí, že zlepšuje imunitní systém, chrání buňky před poškozením, a podle nedávné studie na obézních lidech snižuje systolický krevní tlak, hladinu cholesterolu a může snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění.

zdroj: onionsusa, healthline, pubmed, vimcojim