Recept na domácí sušenky (nejen) ke kávě: Máte raději cookies nebo kakaové sušenky?
Nemáte co zakousnout ke kávě? Vyzkoušejte domácí americké cookies nebo ještě jednodušší kakaové sušenky! Hodí se nejen ke kávě, ale i k čaji nebo k horké čokoládě. Jaké máte raději?
Americké cookies
Nejprve si předehřejte troubu na 175 stupňů. Mezitím si z hnědého cukru a cukru krystal, spolu s máslem, utřete hladkou pěnu. Do té přidejte vejce, vanilkový extrakt, sodu rozmíchanou ve vodě a špetku soli. Nakonec ještě hladkou mouku a kousky rozlámané čokolády, a takto připravené těsto nechte asi 15 minut odpočívat v lednici. Poté z něj na plech vytvarujte sušenky, a nechte péct asi 5 až 10 minut. Tím máte cookies hotové a můžete podávat.
Malý tip: Čokoládu můžete nahradit i oříšky nebo například brusinkami.

Kakaové sušenky
Prosejte mouku a kakao a do směsi přidejte máslo. Vznikne vám „hrubá strouhanka“, do které přidejte ještě cukr a mléko podle potřeby, dokud nemáte pevné těsto. To poté, na pomoučeném válu, rozválejte na 0,5 mm tlustou placku. Z té pak vykrájejte požadované tvary, které, s dostatečným prostorem od sebe, poskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky poté pečte na 180 stupňů asi deset minut. Upečené sušenky můžete ještě pocukrovat a rovnou podávat!
Věděli jste?
Věděli jste, že sušenky nejsou žádnou moderní zaležitostí? Vůbec první sušenky totiž pekli už dávní Peršané, a to už v 7. století n. l. Persie byla jednou z prvních zemí, kde se začal cukr používat.

zdroj: toprecepty, recepty, whatscookingamerica