Recept na netradiční tiramisu! Banánové tiramisu, které si zamilujete!

Přidat na Seznam.cz

Tiramisu znamená v italštině ‚zvednout náladu‘, a jak lépe zvednout náladu než čokoládou, kávou a alkoholem? My jsme pro vás připravili trochu netradiční recept. 

12 až 16 porcí 

Obtížnost: snadná 

Složení: 

3-4 (360-480 g) velké zralé banány, rozdělené na části 

3 polévkové lžíce krystalového cukru, rozdělené 

226 g sýra mascarpone 

250 ml tučné smetany 

250 ml čerstvě uvařené silné kávy nebo espressa, mírně vychlazené 

2 hl tmavého rumu, nepovinné (ale také ne?) 

20-ti křupavými ladyfingers, upečenými a vychlazenými (recept níže; pokud na tom trváte, můžete si vystačit s prsty koupenými v obchodě). 

4 lžičky neslazeného kakaového prášku, nejlépe holandsky zpracovaného, rozdělit 

Na ladyfingers (vznikne asi 30 třípalcových sušenek): 

Vejce: 3 velká vejce, oddělená od sebe 

106 g moučkového cukru, rozdělit 

1 ½ lžičky čistého vanilkového extraktu 

½ lžičky hrubé soli 

107 g hladké mouky 

Postup: 

Pro přípravu ladyfingers předehřejte troubu na 180 °C s rošty v dolní třetině a uprostřed. Dva plechy o rozměrech 13 x 18 palců vyložte silikonovou podložkou na pečení nebo pergamenovým papírem. 

Pomocí elektrického mixéru s nástavcem na šlehání ušlehejte bílky při střední rychlosti do pěny. Postupně zvyšujte rychlost mixéru a přitom pomalu přidávejte 53 g cukru. Když je všechen cukr ve směsi, pokračujte ve šlehání při vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří pevné špičky, přibližně o dvě minuty déle. Vyškrábejte pusinky do mísy a dejte je stranou. 

Do nyní již špinavé mísy mixéru přidejte žloutky, vanilku, sůl a zbývajících 53 g cukru a šlehejte na vysoké otáčky, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne, asi dvě minuty. Asi třetinu ušlehaných bílků vmíchejte do žloutkové směsi, aby zesvětlala, a poté ve dvou dávkách opatrně vmíchejte zbylé bílky. 

Přes jemné síto prosejte na těsto asi třetinu mouky a opatrně přimíchejte, dokud se těsto z větší části nespojí. Ve dvou dávkách prosejte a vmíchejte zbývající mouku. 

Pokud se cítíte vybíraví, přelijte těsto do zdobicího sáčku opatřeného kulatou špičkou o průměru ½ palce a na připravené plechy rozdělte 3 cm dlouhé sušenky asi 1 cm od sebe. Pokud se cítíte bezohlední, použijte několik lžic nebo pružinovou naběračku a nakapejte 30ml kopečky těsta; nebudou to prsty, ale bude to v pořádku. 

Pečte 12-14 minut, dokud sušenky po jemném stlačení nepruží, přičemž v polovině pečení plechy otočte a přesuňte. Snižte teplotu na 80 °C a pokračujte v pečení po dobu 20 minut, přičemž troubu pravidelně otevírejte, abyste vypustili trochu páry, nebo dokud nejsou sušenky na dotek zcela pevné. 

Vyjměte plechy z trouby a nechte na nich ladyfingers úplně vychladnout; sušenky budou po vychladnutí křupat. 

Na tiramisu rozmačkejte ve velké míse dva nejzralejší banány s 26 g cukru pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky, dokud nezůstane jen málo hrudek. Vmíchejte mascarpone. 

V jiné velké míse vyšlehejte smetanu se zbývajícími 13 g cukru, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Můžete to udělat ručně; pomyslete, jak krásná budou vaše předloktí. Šlehačku opatrně vmíchejte do banánové směsi. 

V mělké misce smíchejte kávu a rum, pokud je používáte. Rychle namočte některé z dámských prstů do kávy s kořením a použijte je na vyložení dna čtvercové zapékací misky o rozměrech 8 x 2 palce a podle potřeby je rozlámejte, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Mělo by jich být asi 10.  

Rovnoměrně rozetřete polovinu banánového krému na ladyfingers. Zbylý banán nakrájejte na tenké plátky a úhledně je naaranžujte na krém, pak vše bohatě posypte 3 g kakaového prášku. Postup opakujte se zbývajícími ladyfingers a banánovým krémem. 

Přikryté tiramisu nechte před podáváním chladit alespoň tři hodiny (nebo až dva dny), aby se chutě sladily. Těsně před podáváním posypeme zbývajícími 3 g kakaového prášku. 

 Zdroj: stylist.co.uk