Jaký je rozdíl mezi kefírem a bifidovým mlékem

Přidat na Seznam.cz

Zakysané mléčné výrobky obsahují velké množství výživných látek s blahodárným účinkem na lidský organismus a navíc jsou lehce stravitelné. Jsou zásobárnou vápníku, hořčíku, zinku, ale i minerálních látek.

Zakysané mléčné výrobky obecně pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru a jsou nenahraditelné ve chvíli, kdy se v trávicím traktu naruší rovnováha bakterií, např. po léčbě antibiotiky. Jogurtová kultura napomáhá i lepšímu vstřebávání minerálních látek a některých vitamínů v trávicím systému, pokud samozřejmě netrpíte nesnášenlivostí na mléko.

Produkty s probiotiky jsou důležitou funkční potravinou, protože obsahují probiotické mikroorganismy, které v trávicím traktu napomáhají posilovat přirozenou obranyschopnost organismu. Odborníci zjistili, že pravidelná konzumace kyselomléčných výrobků může zvednout náladu, utlumit deprese, až dokonce zpomalit stárnutí.

Aminokyselina tryptofan, která se nachází v kyselomléčných výrobcích, totiž působí antidepresivně. Ke snížení hladiny cholesterolu v krvi mohou příznivě přispět nízkotučné zakysané mléčné výrobky, které se doporučují konzumovat několikrát do týdne, díky jejich lehké stravitelnosti.

Kefír
Kefír je kyselo-mléčný výrobek charakterizovaný kulturou vyrobenou z kefírových zrn rostoucích ve specifických podmínkách, přičemž kefírové zrna obsahují kvasinky zkvašené laktózy. Při jeho výrobě dochází ke vzniku oxidu uhličitého a malého množství alkoholu. Kefír byl v minulosti mírně perlivý s jistým obsahem alkoholu. Tato původní receptura se stále dodržuje na Kavkaze, kde ho horští pastýři pijí již více než 5 000 let! Na Kavkaze věří, že pravidelným pitím získají dlouhověkost. V Asii používají k výrobě kefíru i kobylí nebo velbloudí mléko.

Bifidové mléko
Bifidové mléka mají speciální postavení v kyselomléčných produktech. Kromě probiotických látek obsahují i ​​vlákninu. Bifidové mléka patří mezi funkční potraviny, vznikající cíleným kvašením mléka a přidáním mlékárenských kultur.

Bifidus je vitamínová bomba, která svým vysokým podílem bifidové kultury napomáhá správnému fungování trávicího systému, posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a navíc i příjemně zasytí. Bifidus drink dobije potřebnou energii.

Právě zakysané produkty jsou tou správnou volbou pro člověka nejen pro pozitivní zdravotní účinky, ale zejména pro nezaměnitelnou chuť kefíru, či bifidové mléka.