Špagety Carbonara. Vůně skutečné Itálie až u vás doma

Přidat na Seznam.cz

Italská kuchyně je srdeční záležitostí. Vůně Itálie je zázračná a začneme hned prvním, neskutečně chutným receptem, kterým jsou pravé špagety Carbonara. A další recepty už na nás čekají. Např. Gazpacho studená zeleninová polévka, která je tradicí ve Španělsku.

Špagety aglio olio e peperoncino

ingredience
na 2 porce
250 g spaghettoni (nejtlustší typ špaget)
100 g guanciale nebo pancetty (pokud je nedokážete sehnat, můžete použít i naši slaninu)
2 celé vajíčka
2 žloutky
40 g Pecorino
40 g parmezánu
pepř
petrželka
olivový olej ( extra virgin olive oil )

Suroviny na pravé špagety carbonara nebo „nedávejte tam tu smetanu“
Při receptech s malým počtem ingrediencí platí jedno pravidlo: čím je jich méně, tím důležitější je jejich kvalita, která se podepíše na konečném výsledku neskutečně chutného jídla. Kromě toho je v tomto případě (jelikož používáme syrová vejce) důležitý i postup, kterým spojíme uvedené ingredience dohromady.

Pravé špagety carbonara skládají ze 4 ingrediencí:

Špagety (použijte kvalitní hrubší sušené těstoviny ze semolinové mouky, já mám ráda ty od Panzani nebo Barilla).
Slanina (pokud máte po ruce italský obchůdek doporučuji použít guanciale = slanina z prasečího líčka nebo pancetta = la Pancho – břicho).
Žloutek (hustou, krémovou a doslova hebkou omáčku vytvoříte právě díky žloutkům, které při správném zahřátí zhoustnou a zároveň se ještě nesrazí, proto doporučuji použít do receptu vajíčka, kterým důvěřujete :), nejlépe bio, domácí nebo z volného výběhu, tedy čerstvé a kvalitní ).
Sýr (pecorino nebo parmezán, případně kombinace obou – podílejí se na krémovosti jídla, nevytvářejí hrudky ani vlákna v omáčce a navíc jsou dnes běžně dostupné ve většině supermarketů).

V některých receptech na špagety carbonara najdete i smetanu, zarytí italští kuchaři se přitom chytají za hlavu a hlásají jeden a jediný recept (the one and the only one), který sestává pouze z uvedených 4 ingrediencí. Já se ráda dívám na Antonia Carlucci, jehož receptem jsem se také inspirovala, proto jsem vsadila na jednoduchost a výsledek stál díky Antoniovi, kvalitním ingrediencím a mé maličkosti za to.

Jak připravit špagety carbonara?
Nejprve si dáme do velkého hrnce vařit vodu na těstoviny. Když začne vřít, osolíme ji (měla by chutnat jako moře, proto přidáme na litr vody 10 g soli), promícháme a přidáme špagety. Špagety nezakrýváme, občas promícháme a vaříme al dente (nejsou úplně měkké, ale zároveň nejsou uvnitř syrové). Na větší, širokou a už teplou pánev dáme lžíci olivového oleje a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Slaninu opékáme při střední teplotě, pustí nám svůj vlastní tuk. V misce si zatím ručně s metličkou rozšleháme celé vajíčka se žloutky, přidáme na jemno nastrouhaný sýr (pecorino, parmazán nebo kombinaci obou – já dala do omáčky 30 g Pecorino a 30 g parmezánu) a promícháme.

Špagety scedíme (pouze z nich slijeme přebytečnou vodu, nepřidáváme k nim další) a přidáme do pánve k slanině. Důkladně promícháme a odstavíme ze sporáku. K ještě horkým špagetám (nesmí být ale příliš horké) přilijeme žloutkově-sýrovou omáčku a rychle a intenzivně vidličkou mícháme, dokud nám na pánvi nevznikne krémová omáčka. Žloutky nám v tomto teple zhoustnou a vytvoří krémovou konzistenci, ale nesrazí se. Hotové špagety ihned podáváme (nikdy je opět neohřívá) v hlubokých talířích, posypané zbytkem sýra a políbené špetkou čerstvě pomletého pepře. Na závěr můžeme posypat trochou nasekané petrželky, přidat pohár vína a užívat si Itálie v kuchyni. Ať vám chutná!