Štědrovečerní večeře, jaké neznáte: Vyzkoušíte tyto recepty?

Přidat na Seznam.cz

Že u nás je na Štědrý den k večeři salát a kapr, to víme všichni. Znáte ale štedrovečerní chody jiných národů? A vyzkoušíte je?

Anglie – pudink

Nejdříve si nasucho opražte nasekané mandle a oříšky. V kastrolu si rozpusťte máslo a přidejte melasu, následně přimíchejte trochu brandy, citronovou šťávu a trochu citronové kůry, vše promíchejte a přišlehejte ke směsi vejce. Dále si vymažte formu máslem a vysypte moukou, zvlášťsi v míse smíchejte strouhanku, mouku, opražené ořechy, cukr a koření, rozinky, a kandovaný zázvor a pomerančovou kůru. Když máte vše připravené, přelijte do mísy vaječnou směs a vmíchejte na kousky nakrájená jablka. Vše důkladně promíchejte a přesuňte do formy. Tu přendejte do velkého hrnce, který zaplňte asi do tří čtvrtin, vrch formy zakryjte alobalem. V troubě pečte na 150 °C dvě a půl až tři hodiny, asi hodinu před koncem sundejte alobal. Když je pudink hotový a vychladlý, potřete ho směsí brandy a medu, zabalte ho do folie a nechte v ledničce. Těsně před podáváním ho přelijte smetanou.

Švédsko – fazole a šunka

Švédská štědrovečerní večeře má více chodů, tím hlavním jsou ale fazole. Ty připravíte tak, že je den předem necháte namočené ve vodě. Uvařené fazole dejte stranou a zvlášť si připrate cibuli. Tu nakrájejte na kolečka, osmažte a dochuťte solí, pepřem a paprikou. Následně si připravte zapékací formu, vymažte ji olejem a začněte skládat do tří vrstem fazole, cibuli, šunku a případně další suroviny, kterými chcete jídlo dochutit. Spodní i horní vrstva by měly být fazole. Nakonec vše zalijte olejem a dejte péct na 220 °C asi na půl hodiny.

Francie – ústřice

I francouzská večeře má mnoho chodů. Jedním z nich jsou ústřice, které by neměly chybět na žádném stolu. Nejdříve si rozpalte pánev, stáhněte plamen a nechte vyškvařit slaninu. Když je zlatá, přisypte strouhanku. Zvlášť si smíchejte worchesterovou omáčku se smetanou, směs poté přelijte na ústřice, osolte a opepřete a vše posypejte slaninou se strouhankou. Takto připravené ústřice pečte dozlatova, nakonec podávejte s citronem.

zdroj: recepty, vareni, apetitonline