Tradiční rybí polévka: Jak na to?
Součástí naší tradiční štědrovečerní večeře bývá nejen řízek a salát, ale také rybí polévka. Jak na to, aby byla skutečně skvělá, vám ukážeme v tomto receptu!
Vývar
Do hrnce si dejte rybí odřezky, hlavy a kosti. Nezapomeňte odstranit žábry, protože jinak by byla polévka hořká. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a petržel. Osolte a zalijte vodou. Nechte dovést k varu, odstraňte pěnu a nechte ještě dvacet minut vařit. Nakonec vývar přeceďte.

Polévka
Nasekejte najemno šalotku, orestujte a přihoďte nastrouhanou mrkev a petržel, zasypte asi dvěma lžícemi mouky a vytvořte jíšku. Tu poté zalijte vývarem, přidejte muškátový oříšek a případně jikry. Nechte povařit a do hrnce přendejte uvařené maso a hlavy ryb. V troubě si poté na 140 °C opečte kostičky z rohlíků, které před podáváním ještě orestujte.
Věděli jste?
Věděli jste, že kapr se na vánoční stůl dostal už ve 13. století? Od té doby je součástí štědrovečerní večeře, a to nejen jako řízek, ale také jako rybí polévka.

zdroj: recepty, toprecepty, kafkadesk