Tyto jednoduché a rychlé letní závitky ve vietnamském stylu si zkrátka zamilujete

Přidat na Seznam.cz

Pokud máte chuť na lehkou a svěží svačinu (po které se za dvě hodiny nebudete muset natáhnout pro chipsy), pak se podívejte na tyto letní závitky ve vietnamském stylu od kuchaře Cristiana Broglia. A jako bonus navíc jsou tyhle závitky bezlepkové!

Svěží a lehké závitky z rýžového papíru se nazývají goi cuon,“ píše autor, „což znamená ‚jarní závitek‚. Na rozdíl od čínských jarních závitků nebo filipínských lumpia se nesmaží a podávají se při pokojové teplotě se sladko-pikantní omáčkou.“ Obaly z rýžového papíru najdete v asijských potravinách, v dobře zásobených obchodech s potravinami a na internetu.

Ingredience na 6 porcí:

  • Mořská sůl
  • 225 gramů krevet, rozmražených, pokud jsou zmrazené
  • 80 g sušených rýžových nudlí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 5 lžic rybí omáčky
  • 1 čerstvá červená chilli paprička nakrájená na tenké plátky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1⅓ šálku (150 g) opláchnutých fazolových klíčků
  • 2 hrsti čerstvých lístků máty, nasekané
  • 1 okurka nakrájená na nudličky
  • 6 listů hlávkového salátu, rozdrobených
  • 1 mrkev, velmi jemně nakrájená na plátky
  • 18 vietnamských kulatých závitků

Postup:

Velký hrnec s osolenou vodou přiveďte k varu. Přidejte krevety a vařte, dokud nezrůžoví, asi 2 minuty. Poté je slijte, oloupejte a zbavte kůže.
V samostatném hrnci s vroucí vodou uvařte nudle do změknutí, asi 5 minut. Dobře je slijte. V malé misce smíchejte cukr, 3 lžíce vody, citronovou šťávu, rybí omáčku, chilli papričku a česnek. Ve středně velké míse smíchejte fazolové klíčky, mátu, okurku a salát. V mělké misce s vodou, pracujte s jedním obalem po druhém, změkčete obal jarní rolky a položte jej na čistou utěrku, aby se vsákla přebytečná vlhkost. Přes spodní třetinu obalu položte část směsi fazolových klíčků, plátky mrkve, krevety a nudle. Přeložte spodní část obalu nahoru a přes náplň, přehněte boky dovnitř a srolujte jako doutník. Jarní závitky podávejte s omáčkou na namáčení.

Zdroj: Pure