Udělejte si pastýřský koláč: Zde je recept na výborný nákyp z masa, brambor a zeleniny

Přidat na Seznam.cz

Pastýřský koláč k nám přichází z Anglie a tradičně se připravuje z jehněčího nebo skopového masa. V Česku jsme spíše příznivci hovězího než jehněčího masa, a když se tu podává „pastýřský koláč“, nejčastěji se připravuje z právě z mletého hovězího. Pastýřský koláč je v podstatě nákyp s vrstvou vařeného masa a zeleniny, doplněný bramborovou kaší a upečený v troubě, dokud bramborová kaše dobře nezhnědne. Vyzkoušejte ho!

Jaké jsou ingredience?

1 čajová lžička soli
3 velké brambory, oloupané a rozčtvrcené
máslo
1 střední cibule, nakrájená na kousky
1 až 2 šálky zeleninové směsi, například na kostičky nakrájená mrkev, kukuřice nebo hrášek
600 gramů mletého hovězího masa
1/2 šálku hovězího vývaru
1 lžička worcestrové omáčky
pepř a/nebo jiné koření dle výběru

Jak budeme postupovat?

  1. Uvařte oloupané a rozčtvrcené brambory se lžičkou solí. Poté si předehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Osmahněte zeleninu. Zatímco se brambory vaří, rozpusťte máslo ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte ji do změknutí, asi 6 až 10 minut. Pokud přidáváte zeleninu, přidejte ji podle doby jejího vaření. Mrkev by se měla dělat společně s cibulí.
  3. Přidejte mleté hovězí maso na pánev s cibulí a zeleninou. Smažte, dokud nezrůžoví. V případě potřeby slijte z pánve přebytečný tuk (cokoli nad 1 polévkovou lžíci). Dochuťte solí a pepřem.
  4. Přidejte worcestrovou omáčku a hovězí vývar. Vývar přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Vařte odkryté 10 minut a v případě potřeby přidejte další hovězí vývar, aby se maso nevysušilo. Uvařenou náplň ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli, pepře, worcesteru nebo jiného koření podle vlastního výběru.
  5. Když jsou brambory uvařené, vyjměte je z hrnce a vložte je do mísy s trochou másla. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  6. Uvařenou náplň rozprostřete v rovnoměrné vrstvě do velké zapékací mísy. Na mleté hovězí maso rozetřete šťouchané brambory. Povrch zdrsněte vidličkou, aby se vytvořily špičky, které se dobře propečou.
  7. Vložte do trouby o teplotě 200 °C a pečte, dokud jídlo nezhnědne a nezačne bublat, asi 30 minut. V případě potřeby posledních několik minut opékejte, aby povrch brambor zhnědl.