Upečte si nadýchanou italskou ciabattu sami z pouhých 5 ingrediencí
Máte chuť na čerstvý italský bílý chléb? Ukážeme vám, jak upéct dokonalou nadýchanou ciabattu, i když jste začátečník!
Není nad čerstvý a vlhký bochník chleba. Italská ciabatta je oblíbená především proto, že se snadno připravuje a hodí se k nejrůznějším pokrmům. Ať už jako příloha k rybám, masu, těstovinám a omáčkám, nebo dokonce jako svačina, bílý chléb je prostě skvělý. Aby bylo křupavé na povrchu a měkké uvnitř, máme pro vás dokonalý recept. Pokud chcete, můžete do tohoto základního receptu přidat olivy, cibuli apod.
Ingredience na středně velký chléb chiabatta:
- 500 g pšeničné mouky (405)
- 2 sáčky sušeného droždí
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 350 ml vody
Příprava:
Ve velké míse smíchejte mouku, sušené droždí a sůl. Poté přidejte olivový olej a postupně přilévejte vodu.
Přísady nejprve prohněťte dřevěnou lžící a poté rukama, abyste vytvořili hladké těsto. Čím více vody do těsta „propašujete“, tím šťavnatější bude chléb později, proto hněťte o něco déle a tekutinu zapracujte.
Poté z těsta vytvarujte kouli a nechte ji při pokojové teplotě asi 1 hodinu kynout.
Po uplynutí doby odpočinku těsto poprašte moukou, krátce ho prohněťte na pracovní ploše a vytvarujte z něj váleček. Konce jednou zatočte v opačném směru, položte na plech a nechte 30 minut odpočívat přikryté utěrkou.
Mezitím předehřejte troubu na 220 stupňů (horní/spodní ohřev).
Nyní ciabattu pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 25 minut.
Čerstvou ciabattu si můžete naplnit čím, je vám libo. Nebo si ji dát jen tak samotnou. Přejeme dobrou chuť!