Vánoční cukroví ze zbylých bílků: Vylepšené pusinky, nugát nebo bezlepkové sušenky
Každý, kdo se v tomto svátečním období vrhl na pečení vánočního cukroví si bezesporu udělal velkou zásobu všech surovin, bez kterých by to nešlo. A jelikož (nejen) v dnešní době je nezbytné ničím neplýtvat a i zbylé části nejlépe zpracovat, využijte bílky, které jste do přípravy vašich těst nepoužili a marně přemýšlíte, co s nimi, k přípravě cukroví, na kterém si všichni smlsnou.
Kromě klasiky, mezi kterou patří pusinky, poleva na perníčky nebo biskupský chlebíček se pusťte do výzvy, jakou je netradiční cukroví nebo zmíněné recepty něčím vylepšete. Uvidíte, že díky malým trikům bude na talíři nepřehlédnutelné a brzy se po něm zapráší.
Základem je správně bílky našlehat!
Jestli při šlehání bílků správným způsobem opakovaně selháváte, nevzdávejte to. Dle cukrářky webu Wood And Spoon, musíte začít zpracovávat bílky pokojové teploty při nízkých otáčkách. Jakmile se začnou objevovat velké pěnové bubliny a bílky se změní z viskózní tekutiny na volnou pěnu, můžete na mixéru zvýšit rychlost. Přestože bubliny začnou být velké, brzy se objeví menší a jemnější. Taková pěna bude už jen zvětšovat svůj objem a zcela zhoustne.
Vánoční stromečky
Pokud máte rádi cukroví, které je i lákavé na pohled, vyzkoušejte si upéct vánoční stromečky, které nevypadají jako klasické bílé pusinky, ale o něco více svátečně.
Ingredience:
- 4 bílky
- 200 g krupicového nebo jemného cukru
- ¼ čajové lžičky vinného kamene
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- zelené potravinářské barvivo
- různobarevný cukrový posyp
Ušlehejte bílky do pěny. Přidejte sůl, vanilkový extrakt, vinný kámen a šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky. Vmíchejte potravinářské barvivo a po lžících zašlehejte cukr, dokud není pěna tuhá a lesklá. Směs naplňte do cukrářského sáčku a vytlačujte 2 cm vysoké pusinky na pečící papír. Pečte při teplotě 100° C alespoň jednu hodinu.
Bílý nugát
Vánoce mají být taktéž sladké a chutné, co se týče našich požitků z cukroví. A přesně takový je bílý nugát, který si můžete vyrobit několika způsoby.
Ingredience:
- 1 hrnek cukru krystal
- 3/4 hrnku medu
- 2 lžíce vody
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 bílky pokojové teploty
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 0,5 – 1 hrnek nahrubo nasekaných mandlí (nebo kombinace různých ořechů)
Z cukru krystal, medu, vody a vanilkového extraktu si uvařte sirup. Neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí a teploměr nedosáhne 300° C. Mezitím si vyšlehejte bílky, dokud se nevytvoří pevné špičky. Poté pomalu přilévejte sirup za současného šlehání při středně vysokých otáčkách a šlehejte 15 – 20 minut, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem. Za stálého míchání pak přidávejte moučkový cukr. Nakonec vmíchejte ořechy a směs vylijte do formy, kde ji necháte ztuhnout.

Italské mandlové sušenky
Jsou měkké, plné mandlí, pomerančů a posypané moučkovým cukrem chutnají naprosto famózně. Vyzkoušejte si upéct italské mandlové sušenky v bezlepkové verzi.
Ingredience:
- 250 g mletých mandlí
- 2 velké bílky
- 150 g šálku bílého cukru
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1 lžička pomerančového extraktu
- kůra z 1 pomeranče
Bílky smíchejte s mandlovým a pomerančovým extraktem. V míse smíchejte mleté mandle, cukr a pomerančovou kůru, přidejte bílkovou směs a rukou spojte suroviny dohromady. Dejte ho na noc do lednice a na druhý den z něj vykrajujte libovolné tvary nebo kuličky. Posypte je moučkovým cukrem a pečte v troubě na 160° C přibližně 20 minut.
Zdroj: Crumbs Corkscrews, Wood And Spoon, Cake Whiz, Inside The Rustic Kitchen