Vánoční kapr jinak: Smažený, pečený, vegan nebo v bezlepkové verzi
Hlavní jídlem štědrovečerní hostiny je nepochybně bramborový salát se smaženým kaprem. Někteří na tradice nedají dopustit a rok co rok ho připravují stejně. Jiní zase podlehli době, kdy je možné se chopit několika možností k jeho přípravě. Jestli toužíte po změně i vy, vyzkoušejte si ho připravit o něco netradičněji, než jste zvyklí.
Je mnoho důvodů, proč většina lidí upustí od tradic a připravují si štědrovečerní Menu dle vlastních postupů. Může za tím být životní styl, pro který se rozhodli, nebo zdraví, které jim neumožňuje držet se předepsaných zvyků. Na smyslu a kouzlu Vánoc to ovšem nic nemění. Ať už jsou vaše důvody jakékoliv a vy po klasice v trojobalu netoužíte, inspirujte se našimi recepty, které vás třeba osloví.
TIP: Pokud chcete zbavit kapra jeho proslulé bahnité chuti, marinujte ho v nasekané cibuli nebo v mléku s nasekaným česnekem.
Smažený v těstíčku
Neláká vás klasicky trojobal? Nevadí. Kapr v těstíčku vám zachutná. Vaše chuťové pohárky si přijdou na své i v jeho bylinkové verzi, kdy do těstíčka přidáte stonky fenyklu, rozmarýn nebo šalvěj.
Suroviny:
- kapr
- mouka
- vejce
- sůl
- pepř
- mléko
Kapra omyjte a usušte papírovým ubrouskem. Rozkrojte ho na porce, obalte v mouce, která z něho vytáhne vlhkost a těstíčko na ní bude dobře držet. Do zbylé mouky přidejte vejce, sůl, pepř a trochu mléka. Metličkou vymíchejte krémové, ale ne příliš husté těsto a smažte dozlatova.
Pečený v troubě
Mnoho lidí dává přednost této variantě, a to díky menšímu obsahu tuku při jeho přípravě. Péct ho můžete v trojobalu, ale taktéž i na přírodno, což je v současnosti oblíbená varianta.
Suroviny:
- 1 kapr
- sůl
- šťáva z citronů
- 1 svazek petrželky
- 2 ks tymiánu
- 1 cibule
- polévková zelenina (např. mrkev, pórek, petržel, celer nebo cibule)
- 40 gramů másla
- 250 ml bílého vína
- 125 ml rybího vývaru
- 125 ml šlehačky
- 1 vaječný žloutek
Rybu omyjte, usušte a nařízněte. Potřete ji solí a pepřem a pokapejte citronovou šťávou. Do dutiny ryby vložte polovinu petrželky a tymiánu a předehřejte troubu na 180˚ C. Zeleninu osmahněte na másle, přidejte kapra a zalijte vínem a rybím vývarem. Pečte v troubě asi 40 minut.
V bezlepkové verzi
Máte dietu, která nesnese lepek? Máme pro vás tip na přípravu kapra způsobem, díky kterému o tento sváteční pokrm nepřijdete. Vánočního kapra s rozmarýnovo – ořechovou omáčkou si v bezlepkové verzi zamilujete.
Suroviny:
- kapr
- šalotka
- sůl
- pepř
- hrst vlašských ořechů
- rybí vývar
- česnek
- 1 lžíce octu
- rozmarýn
- citrón
Rybu omyjte, osušte a nakrájejte na filety, které z obou stran opečte na oleji. Vlašské ořechy orestujte na pánvi tak, abyste je nespálili. Osmahněte šalotku, zalijte vývarem, povařte v ní ořechy a přidejte zbylé suroviny. Vše důkladně rozmixujte a podávejte s kaprem.
Veganská specialita
Ovšem, že kapr a veganství nejdou dohromady. Lze ho ale nahradit podobnou surovinou, která má s vodou mnoho společného. A vy tak alespoň zčásti dodržíte tradice. Štědrovečerní jídlo si můžete připravit i v čistě rostlinné verzi, kdy místo kapra použijete mořskou řasu.
Suroviny:
- kapr
- celer
- mořská řasa Nori
O recept se podělil majitel jedné pražské veganské restaurace. „Nakrájel bych celer na plátky a trošku uvařil ve vodě, ať malinko změkne. Obalit a přidat tam právě řasu Nori, osmažit a máte kapra bez kapra,“ prozradil recept na svou veganskou specialitu.
Zdroj: Thomas Sixt, Eat Smarter, Create Kid´s Club, iRozhlas