Zlaté mléko jako účinný přírodní lék a prevence nachlazení! Jak na jeho přípravu?

Přidat na Seznam.cz

Preferujete přírodní medicínu a při nachlazení a virózách si uvaříte domácí česnečku nebo dětem připravíte sirup z medu a cibule? Pak jistě uvítáte tento jednoduchý recept na golden milk, neboli zlaté mléko, které nejen, že posiluje imunitu a léčí, ale navíc vás hezky zahřeje a ještě si na něm pochutnáte!

Díky své zářivě žluté barvě vypadá velmi lákavě. Golden milk, zlaté mléko, kurkumové mléko nebo Turmeric latte se připravuje zahřátím mléka – kravského nebo rostlinného – s kurkumou a dalším kořením, jako je skořice nebo zázvor, píše web magazin.recepty.cz. V Indii se často používá jako domácí lék proti nachlazení, a příznivých účinků na zdraví má víc než dost! Zkuste si ho navíc vylepšit medem a dalším kořením, a třeba se z něj stane váš oblíbený nápoj pro chladné podzimní dny.

Účinky

Díky kurkumě, zázvoru a skořici je plné antioxidantů a tato trojice má silné protizánětlivé účinky, říká studie. Pokud vás tedy trápí bolest kloubů, určitě golden milk vyzkoušejte. Při přípravě mléka nezapomínejte na černý pepř, který zvyšuje schopnost těla absorbovat kurkumin. Zlaté mléko prospívá mozku i srdci, podporuje trávení a klidný spánek a údajně zlepšuje i náladu, říká výzkum.

Postup

Postup je velice jednoduchý, a zvládne ho i úplný začátečník. V kastrůlku smíchejte 1 hrnek neslazeného kravského nebo rostlinného mléka, 1 lžičku sušené kurkumy (nebo 2 lžíce čerstvé), malý kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru (případně ½ lžičky mletého), ½ lžičky mleté skořice a špetku mletého černého pepře. Směs přiveďte k varu a na mírném ohni povařte přibližně pět minut, aby se koření hezky spojilo.

Pokud chcete, můžete horký nápoj přecedit přes jemné sítko a dle chuti do něj přimíchejte med nebo javorový sirup. Dozdobte špetkou mleté skořice a podávejte.

Tip: Pro děti můžete zázvor nahradit špetkou pravé vanilky. Vy si nápoj můžete vylepšit přidáním mletého hřebíčku, muškátového oříšku nebo kardamomu.

Pozor: Při přípravě buďte velmi opatrní. Kurkuma totiž rychle obarví vše, co se ji dostane do cesty. Při strouhání proto používejte rukavice a nádobí, kterého vám nebude tolik líto, když se obarví, radí web cukrfree.

Zdroje: magazin.recepty.cz, cukrfree.cz