Znáte tyto 2 triky na úžasně křupavé hranolky?

Přidat na Seznam.cz

Kdo by nemiloval hranolky. V dnešní době si už nedovedeme představit, že by tato fritovaná či pečená pochutina z brambor mohla chybět v řetězcích rychlého občerstvení nebo v naší domácí kuchyni.

Francouzsko-belgická pře

Tenké, silnější, se slupkou, bez ní, vroubkované nebo hladké…verzí je několik. Ale na jednom se shodnou snad všichni, musí být křupavé! Koho prvního ale napadlo, usmažit si tuto bramborovou pochoutku?

Již několik let se táhne gastronomický spor mezi Francií a Belgií. Obě země tvrdí, že jsou nejen hranolkovou velmocí, ale také místem, kde recept vznikl. Táhlé historické debaty končí vždy nerozhodně.

V Belgii se traduje, že vznikly v roce 1680 ve městě Namur, kde si rybáři denně smažili své úlovky. Jednu zimu však řeka zamrzla a ryby se nahradily bramborami vytvarovanými do malých rybiček. Toto tvrzení dokazují dokumentem z roku 1781. Avšak, brambor jako potravina se v Evropě objevuje až v polovině 18. století.

Travelbook uvádí, že Francouzi se odkazují na revoluci z roku 1789. Tehdy se údajně bramborové tyčinky smažily pod mosty Paříže. Poprvé prý takzvané „pommes de terre frites“ usmažil kuchař Marie-Antoine Carême (1784–1833). Šlo o omyl, při kterém se chtěl z nešťastné lásky zabít (nadzemní část rostliny je jedovatá), myslel si, že je jedovatá také hlíza. Tu nakrájel, osmažil, avšak místo smrti mu zajistila věčnou slávu. Reflex uvádí, že se poté stal velice úspěšným a slavným kuchařem Paříže.

Jak na křupavé hranolky

Pro dokonalou křupavost jsou důležité dvě věci. Jakmile brambory oloupeme a nakrájíme na malé hranolky, potřebujeme je několikrát po sobě opláchnout vodou, aby se odstranil přebytečný škrob. Poté brambory důkladně osušíme. Nakrájené hranolky můžeme také blanšírovat, tím dojde k odstranění většího množství škrobu. Vložíme je přibližně na 5 minut do horké vody, která však nesmí vařit, jen mírně pobublávat. Následně je vytáhneme a osušíme.

Před samotným smažením hranolky lehce poprášíme rýžovou moukou, která vytáhne vlhkost. Pak už je jen na naší chuti, zda si je připravíte zdravěji v troubě nebo friťáku.

Zdroj: Travelbook, Reflex