Znáte nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše zuby?

Přidat na Seznam.cz

Strava je často opomíjeným aspektem pro udržení zdravých a odolných zubů. Zatímco je všeobecně známo, že sladké potraviny přispívají ke slabým zubům a zvýšenému riziku vzniku zubního kazu, méně známé jsou potraviny, které pomáhají zlepšit pevnost a vzhled zubů.

V tomto článku se věnujeme některým nejlepším a nejhorším potravinám pro vaše zuby. Na konci budete překvapeni, jak malé změny ve vašem jídelníčku mohou zlepšit váš úsměv a udržet vaše zuby silné a zdravé po mnoho let!

NEJLEPŠÍ POTRAVINY PRO VAŠE ZUBY

Mléčné výrobky

Velké množství mléčných výrobků sice není pro váš obvod pasu nejlepší, ale mírné množství potravin, jako jsou sýry, jogurty a mléko, obsahuje málo cukru a hodně vápníku, který je důležitým minerálem pro udržení hustoty kostí. To znamená silnější zuby! Mléko a sýry navíc snižují hladinu ph v ústech, čímž pomáhají v boji proti zubnímu kazu a posilují zubní sklovinu.

Listová zelenina

Kromě toho, že listová zelenina zlepšuje celkový zdravotní stav a dodává tělu nezbytné vitaminy a minerály, je také skvělá pro zuby. Vápník a kyselina listová obsažené v listové zelenině, jako je špenát, kapusta a rukola, zlepšují pevnost zubů a zdraví dásní. A jako by to nestačilo, vláknitá zelenina jako špenát pomáhá při jídle čistit zuby!

Ořechy

Dalším důležitým zdrojem vápníku jsou ořechy, jako jsou mandle, para ořechy a kešu ořechy. Na rozdíl od mléčných výrobků je však pravidelná konzumace ořechů skvělá i pro vaše celkové zdraví. Ořechy také obsahují spoustu důležitých vitaminů, včetně D, E, B6, draslíku a zinku. Tyto vitaminy zlepšují zdraví zubů a zároveň pomáhají bojovat proti škodlivým bakteriím, které mohou vést ke vzniku zubního kazu.

NEJHORŠÍ POTRAVINY PRO VAŠE ZUBY

Cukrovinky

Není žádným překvapením, že vysoká koncentrace cukru škodí zubům. Bakterie zubního plaku používají cukr k produkci kyselin, které napadají sklovinu, opotřebovávají ji a časem oslabují zuby. Důsledná konzumace sladkých pochoutek, jako jsou sladkosti, může nakonec vést ke vzniku zubního kazu a infekci zubů. Mezi nejškodlivější patří nealkoholické nápoje, žvýkací bonbony a kyselé sladkosti.

Bílé pečivo

Ačkoli se může zdát, že je neškodný, rafinované škroby a přidaný cukr, které jsou obsaženy v obyčejném bílém pečivu zakoupeném v obchodě, mohou napáchat spoušť na vašich zubech. Během žvýkání vaše sliny štěpí škroby na cukr. Tento cukr se kromě přidaného cukru často dostává mezi zuby a může způsobit zubní kazy. Abyste se vyhnuli nadměrnému množství škrobu a přidaného cukru, volte raději celozrnné pečivo.

Citrusové plody

Ovoce, jako jsou citrony, pomeranče a grapefruity, je sice plné vitaminu C, ale zároveň je velmi kyselé. Kyselina citronová narušuje zubní sklovinu a zvyšuje riziko vzniku zubního kazu. To však neznamená, že byste se měli tomuto zdravému ovoci zcela vyhýbat! Při konzumaci citrusových plodů se držte s mírou a poté je opláchněte vodou, abyste si plně užili všech výhod oblíbeného ovoce, aniž byste obětovali zdraví svých zubů.

Zdroj: womendailymagazine.com