Kuchyňská houba je nejzamořenějším předmětem v domácnosti. Víte, jak ji správně čistit?

Přidat na Seznam.cz

Když si představíte nejzamořenější předmět ve vaší domácnosti, pravděpodobně vás jako první nenapadne kuchyňská houba, ale spíše záchodové prkénko nebo klika dveří. Bohužel je to skutečně vaše kuchyňská houba. V dnešním článku se dozvíte, co s kuchyňskou houbičkou vlastně dělat!

Nová studie zjistila, že kuchyňské houby vykazují lokální hustotu neuvěřitelných 54 miliard bakteriálních buněk na krychlový centimetr. Abyste si udělali představu, kolik to je, tak vaše toaleta se skutečně umístila až na druhém místě. Nechutné, že?

„Navzdory všeobecně rozšířenému omylu bylo prokázáno, že kuchyňské prostředí hostí více mikrobů než toalety,“ napsali vědci. „Bylo to způsobeno především příspěvkem kuchyňských houbiček, které prokazatelně představují největší rezervoár aktivních bakterií v celé domácnosti.“

Je těžké uvěřit, že předmět, který se používá k čištění tolika jiných předmětů, je tak špinavý. Ale když se nad tím zamyslíte, dává vlastně smysl, že kuchyňská houbička má spoustu bakterií. Koneckonců tráví spoustu času v kontaktu s vodou a také s jídlem, píše portál Woman’s World.

Jak čistit kuchyňskou houbu

Neobtěžujte se jejím vyvařením nebo vložením do mikrovlnné trouby. Studie zjistila, že takto vyčištěné kuchyňské houbičky neobsahují méně bakterií než ty nevyčištěné. Nejlepší možností je houbičky pravidelně vyměňovat. Tím také snížíte riziko případné kontraproduktivity z neúspěšných metod čištění.

V mezidobí mezi houbičkami skvěle funguje bělidlo. Bylo zjištěno, že smícháním 3/4 šálku bělidla v litru vody a následným namočením houbičky na pět minut bylo zničeno 99,9 % tří typů škodlivých bakterií.

Zdroj: womansworld.com, nature.com, goodhousekeeping.com