Flexitariánství: Co to je a jak se flexitariáni stravují?

Přidat na Seznam.cz

Flexitariánská dieta je styl stravování, který podporuje konzumaci převážně rostlinných potravin, přičemž maso a další živočišné produkty jsou povoleny s mírou. Je flexibilnější než plně vegetariánská nebo veganská strava. Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit více rostlinných potravin, ale nechcete úplně vyřadit maso, může být flexitariánská strava vhodná právě pro vás, uvádí web Healthline. V tomto článku najdete základní přehled o tomto stravování.

Z čeho tato strava sestává?

Protože flexitariáni jedí živočišné produkty, nejsou považováni za vegetariány nebo vegany. Flexitariánská dieta nemá jasně daná pravidla ani doporučené počty kalorií a makroživin. Ve skutečnosti se jedná spíše o životní styl než o dietu.

Je založena na následujících zásadách:

Jezení převážně ovoce, zelenin, luštěnin a celozrnných výrobků.
Zaměření se na bílkoviny z rostlin namísto živočišných.
Flexibilita v občasném zařazování masa a živočišných produktů.
Jezení co nejméně zpracovaných a co nejpřirozenějších potravin.
Omezování přidaného cukru a sladkostí.

Jaké potraviny při této stravě omezit?

Flexitariánská dieta doporučuje omezit nejen maso a živočišné produkty, ale také průmyslově zpracované potraviny, rafinované obiloviny a přidaný cukr.

Mezi potraviny, které je třeba minimalizovat, patří:

Zpracované maso: slanina, klobásy, salámy, salám.
Rafinované sacharidy: bílý chléb, bílá rýže, bagety, croissanty.
Přidaný cukr a sladkosti: limonády, koblihy, koláče, sušenky, cukrovinky.
Rychlé občerstvení: hranolky, hamburgery, kuřecí nugety, mléčné koktejly.

Může mít zdravotní výhody?

Flexitariánské stravování může mít několik zdravotních výhod:

Strava bohatá na vlákninu a zdravé tuky je prospěšná pro zdraví srdce.

Flexitariánské stravování vám také může pomoci regulovat váhu.

Cukrovka 2. typu je celosvětovou zdravotní epidemií. Zdravá strava, zejména převážně rostlinná, může pomoci této nemoci předcházet a zvládat ji.

Stravovací návyky s vysokým obsahem výživných rostlinných potravin, jako je ovoce, zelenina a luštěniny, a s nízkým obsahem průmyslově zpracovaných potravin jsou spojeny s nižším rizikem vzniku některých druhů rakoviny.

Zdroj: healthline.com