Nejlepší sacharidy, které byste měli přijímat ke snížení cholesterolu

Přidat na Seznam.cz

Pro lidi, kteří chtějí snížit hladinu cholesterolu, je dobrou zprávou, že existuje několik potravin, které mohou s tímto cílem pomoci – včetně sacharidů! Ačkoli jsou sacharidy v poslední době díky dietám, jako je keto, očerňovány, existuje několik zdravých sacharidů, které si zaslouží místo na vašem talíři. Zde jsou tedy nejčastější sacharidy, které byste měli podle webu EatingWell kupovat pro snížení cholesterolu.

Sušené švestky

Sušené švestky dodají vašemu tělu mnoho živin, které jsou klíčové pro zdraví srdce, včetně antioxidantů, vlákniny, draslíku a hořčíku. U žen po menopauze může konzumace přibližně pěti až šesti sušených švestek denně po dobu šesti měsíců přinést pozitivní výsledky v oblasti kardiovaskulárního zdraví, včetně zvýšení HDL, tedy toho „dobrého“, cholesterolu.

Oves

Oves je celozrnný sacharid, který patří k základním snídaňovým potravinám. A pokud se snažíte snížit hladinu cholesterolu, může být konzumace ovsa jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, a to díky jedinečné vláknině beta-glukanu, kterou obsahuje. Tato vláknina váže v těle LDL (tedy ten „špatný“) cholesterol a pomáhá ho odstranit dříve, než se vstřebá.

Brambory

Skromné brambory jsou škrobnatou zeleninou, která je stejně chutná jako prospěšná. Kromě příjmu sacharidů, které brambory poskytují, každá porce dodá tělu rozpustnou vlákninu, což je živina, která může snížit vstřebávání cholesterolu do krve.

Jablka

Jablka jsou přirozeným zdrojem různých polyfenolů a vlákniny, což jsou faktory, které mohou přirozeně podporovat zdraví srdce. Navíc neobsahují sodík a nasycené tuky a mají sladkou chuť bez přidaných cukrů. Mezi živinami obsaženými v jablkách je dobré pro zdraví srdce pektin, což je druh vlákniny obsažený ve slupce jablek, který pomáhá zabránit vstřebávání cholesterolu do krevního oběhu.

Fazole

Fazole jsou nejen zdrojem sacharidů dodávajících energii, ale také vlákniny, rostlinných bílkovin, antioxidantů a řady dalších živin, které podporují zdraví srdce. Díky své pohodlnosti a cenové výhodnosti může být používání konzervovaných fazolí jednoduchou součástí diety snižující hladinu cholesterolu.

Zdroj: eatingwell.com