Pozor na tyto potraviny. Mají v sobě hodně pesticidů!

Přidat na Seznam.cz

Jíst zdravě, seznamy superpotravin, vyvážená strava, hodně ovoce a zeleniny! Internet je plný návodů a rad, jak jíst lépe, vypadat lépe a vůbec být šťastnější. Až z toho má člověk někdy chuť na dortík a smažák. Ale v záchvatech zdravého období všichni sáhneme po ovoci a zelenině. Přečtěte si, že i tahle volba má své mouchy a podívejte se na seznam potravin, které v sobě mají hodně toxických látek.

10 potravin s nejvyšším podílem pesticidů v roce 2022

Podle publikace Shopper’s Guide to Pesticides in Produce jsou na prvním místě žebříčku s nejvyšším obsahem pesticidů – jahody a špenát, následuje ze zelenina – kapusta a z ovoce – nektarinky, jablka, hroznové víno a papriky.

  1. Jahody
  2. Špenát
  3. Nektarinky
  4. Jablka
  5. Hroznové víno
  6. Paprika
  7. Třešně
  8. Hrušky
  9. Celer
  10. Rajčata

Pesticidy nám mohou poškodit zdraví

Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí závisí zdravotní rizika pesticidů na jejich druhu. Pesticidy mohou ovlivňovat nervový systém, dráždit oči a kůži, zasahovat do hormonálních systémů těla nebo způsobovat rakovinu, uvedla EPA.

Zpráva uvádí, že pesticid DCPA, klasifikovaný agenturou EPA jako možný karcinogen pro člověka a zakázaný v roce 2009 Evropskou unií, byl často detekován v zelí, hořčici a kapustě.

Například vysoké množství toxických látek našly v dětské rýžové kaši na americkém trhu. Těžké kovy mohou poškodit vývoj dítěte a je s podivem, že výrobci umožnili, aby se něco takového dostalo do prodeje.

Průmysl si stěžuje

Zemědělský průmysl si dlouhodobě stěžuje na zveřejnění „seznamu potravin s toxickými látkami“ a tvrdí, že se ve zprávě „údaje“ zkreslují, interpretuje postoj obchodníků web CNN. Jednoduše řečeno, snaha překroutit údaje tak, aby byly neobjektivní … vede k rostoucímu strachu spotřebitelů z ovoce a zeleniny.

Mám drhnout ovoce jarem?

Pesticidy se dostávají i hlouběji do ovoce a zeleniny, není tedy prokázáno, že by mytí potravin jarem nebo mýdlem snižovalo hladinu toxických látek. Každý asi ví, že alternativou jsou biopotraviny. Ale upřímně, kdo z nás na to má?

Tip redakce: Můžeme alespoň vybírat produkty, které jsou místní a rostou u nás. V lednu a únoru bude možnost selekce asi nižší než v letních měsících, kdy můžeme hojně konzumovat lesní plody. Což je další rada, kterou si přečtete na každém webu, nakupovat sezónně. V zimě to znamená jablka, česnek cibule a zelí. To člověku na náladě moc nepřidá. Ale pokud vezmeme v úvahu, že třeba hořká čokoláda je z kakaových bobů, což je rostlina, tedy zelenina, tak vlastně jezením čokolády si dáváme salát. Aby všechno nebylo jen negativní, uvádíme i seznam „nejčistších“ potravin“.

  1. Avokádo
  2. Kukuřice
  3. Ananas
  4. Cibule
  5. Papája
  6. Kiwi
  7. Zelí
  8. Mango
  9. Meloun
  10. Brambory

Zdroj: Redakce, EPA, CNN, Shopper’s Guide to Pesticides in Produce