Pozor na tyto potraviny. Mají v sobě hodně pesticidů!
Jíst zdravě, seznamy superpotravin, vyvážená strava, hodně ovoce a zeleniny! Internet je plný návodů a rad, jak jíst lépe, vypadat lépe a vůbec být šťastnější. Až z toho má člověk někdy chuť na dortík a smažák. Ale v záchvatech zdravého období všichni sáhneme po ovoci a zelenině. Přečtěte si, že i tahle volba má své mouchy a podívejte se na seznam potravin, které v sobě mají hodně toxických látek.
10 potravin s nejvyšším podílem pesticidů v roce 2022
Podle publikace Shopper’s Guide to Pesticides in Produce jsou na prvním místě žebříčku s nejvyšším obsahem pesticidů – jahody a špenát, následuje ze zelenina – kapusta a z ovoce – nektarinky, jablka, hroznové víno a papriky.
- Jahody
- Špenát
- Nektarinky
- Jablka
- Hroznové víno
- Paprika
- Třešně
- Hrušky
- Celer
- Rajčata
Pesticidy nám mohou poškodit zdraví
Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí závisí zdravotní rizika pesticidů na jejich druhu. Pesticidy mohou ovlivňovat nervový systém, dráždit oči a kůži, zasahovat do hormonálních systémů těla nebo způsobovat rakovinu, uvedla EPA.
Zpráva uvádí, že pesticid DCPA, klasifikovaný agenturou EPA jako možný karcinogen pro člověka a zakázaný v roce 2009 Evropskou unií, byl často detekován v zelí, hořčici a kapustě.
Například vysoké množství toxických látek našly v dětské rýžové kaši na americkém trhu. Těžké kovy mohou poškodit vývoj dítěte a je s podivem, že výrobci umožnili, aby se něco takového dostalo do prodeje.
Průmysl si stěžuje
Zemědělský průmysl si dlouhodobě stěžuje na zveřejnění „seznamu potravin s toxickými látkami“ a tvrdí, že se ve zprávě „údaje“ zkreslují, interpretuje postoj obchodníků web CNN. Jednoduše řečeno, snaha překroutit údaje tak, aby byly neobjektivní … vede k rostoucímu strachu spotřebitelů z ovoce a zeleniny.
Mám drhnout ovoce jarem?
Pesticidy se dostávají i hlouběji do ovoce a zeleniny, není tedy prokázáno, že by mytí potravin jarem nebo mýdlem snižovalo hladinu toxických látek. Každý asi ví, že alternativou jsou biopotraviny. Ale upřímně, kdo z nás na to má?
Tip redakce: Můžeme alespoň vybírat produkty, které jsou místní a rostou u nás. V lednu a únoru bude možnost selekce asi nižší než v letních měsících, kdy můžeme hojně konzumovat lesní plody. Což je další rada, kterou si přečtete na každém webu, nakupovat sezónně. V zimě to znamená jablka, česnek cibule a zelí. To člověku na náladě moc nepřidá. Ale pokud vezmeme v úvahu, že třeba hořká čokoláda je z kakaových bobů, což je rostlina, tedy zelenina, tak vlastně jezením čokolády si dáváme salát. Aby všechno nebylo jen negativní, uvádíme i seznam „nejčistších“ potravin“.
- Avokádo
- Kukuřice
- Ananas
- Cibule
- Papája
- Kiwi
- Zelí
- Mango
- Meloun
- Brambory
Zdroj: Redakce, EPA, CNN, Shopper’s Guide to Pesticides in Produce