Skandinávská dieta: Zdravé stravování šetrné k životnímu prostředí
Skandinávská dieta zahrnuje potraviny, které se běžně konzumují v severských zemích. Několik studií ukazuje, že tento způsob stravování může vést ke snížení hmotnosti a zlepšení zdravotních ukazatelů, alespoň krátkodobě.
V tomto článku najdete přehled severské stravy, včetně potravin, které je vhodné jíst a kterým se vyhýbat, a možných zdravotních přínosů.
Co je to skandinávská dieta?
Skandinávská dieta je způsob stravování, který se zaměřuje na místní potraviny pocházející ze severských zemí: Norska, Dánska, Švédska, Finska a Islandu.
Vytvořila ji v roce 2004 skupina odborníků na výživu, vědců a šéfkuchařů s cílem řešit rostoucí míru obezity a neudržitelné zemědělské postupy v severských zemích. Může být dobrou volbou z hlediska ochrany životního prostředí, protože klade důraz na potraviny pocházející z místních zdrojů a z udržitelných chovů. V porovnání s průměrnou západní stravou obsahuje méně cukru a tuku, ale dvakrát více vlákniny a mořských plodů.
Co jíst a čemu se naopak vyhnout?
Skandinávská strava klade důraz na tradiční, trvale udržitelné a místní potraviny s velkým důrazem na ty, které jsou považovány za zdravé.
Často jezte: ovoce, bobuloviny, zeleninu, luštěniny, brambory, celozrnné výrobky, ořechy, semínka, žitný chléb, ryby, mořské plody, nízkotučné mléčné výrobky, bylinky, koření a řepkový olej.
Jezte s mírou: zvěřinu, vejce z volného chovu, sýry a jogurty.
Zřídka: ostatní červené maso a živočišné tuky.
Nejezte: nápoje slazené cukrem, přidané cukry, zpracované maso, potravinářské přísady a rafinované rychlé občerstvení.
Skandinávská strava je velmi podobná středomořské stravě. Největší rozdíl je v tom, že místo extra panenského olivového oleje klade důraz na řepkový olej.
S čím může tato dieta pomoct?
Zdravé stravování není jen o hubnutí. Může také vést k výraznému zlepšení metabolického zdraví a snížit riziko mnoha chronických onemocnění, uvedl web Healthline. Tato dieta může pomáhat redukovat kromě váhy také krevní tlak. Jedna studie také zjistila snížení zánětlivých markerů.
Zdroj: healthline.com