Smažené dobroty. Jak správně smažit a fritovat?

Přidat na Seznam.cz

Ani vy si neumíte odepřít voňavé a křupavé smažené dobroty? Při vyváženém jídelníčku můžeme čas od času i zhřešit a dopřát si to, co nám tak chutná.

Dokřupava smažené
Základem je správný výběr masa – na smažení je dobrá vepřová kýta, kotleta, ale i vepřová panenka, drůbeží maso a filety z ryb. Maso, ryby i zeleninu před obalováním osušíme papírovým ubrouskem. Obalené kousky prakticky hned smažíme, aby nezvlhly, křupavý obal by mohl při pražení odpadávat. Pokud chcete dosáhnout, aby byly smažené dobroty chutné, šťavnaté a s křupavým obalem, není jedno, na jakém oleji smažíte.

Rostlinné oleje se odlišují složením i chutí a samozřejmě i teplotou, při které je lze použít tak, aby neutrpěla kvalita připravovaného jídla. „Na dlouhodobější vaření, grilování, pečení i smažení je nejvhodnější řepkový olej, který má neutrální chuť a vysoký bod zakouření, což znamená, že se nepřepálí tak rychle, jako jiné oleje.

Maso, ryby vkládáme do rozpáleného řepkového oleje opatrně. Zda je dostatečně zahřátý, nám pomůže zjistit pár drobků strouhanky – pokud začne pěnit, můžeme smažit. Pokud si pamatujete, že zdravější je smažit na troše oleje, není to zcela tak. Větší množství oleje v pánvi zabrání jeho rychlému přepálení. Smažené maso výborně chutná s narychlo restovanou nebo na páře připravenou zeleninou. Při smažení nezakrýváme pánev pokličkou, aby pára nestékala do horkého oleje, který pak nepříjemně prská. Dozlatova smažené maso, ryby, sýr či zeleninu vyjmeme z pánve na papírovou utěrku, aby vsákla přebytečný tuk.

Olej po smažení doporučujeme vychladit a zlikvidovat, určitě ne opětovně používat při vaření.

Dozlatova fritované
Při fritování je důležité suroviny nakrájet na přibližně stejné kousky, aby se smažily rovnoměrně. Fritovat je možné ve vyšší pánvi, ale praktičtější je fritéza. Vlhké potraviny před fritováním osušíme papírovým ubrouskem, abychom zabránili prskání oleje. I při tomto způsobu smažení platí, že z obalených kousků je třeba jemně setřást zbytky strouhanky, abychom neznehodnotili fritovací olej.

Na fritování je nejvhodnější olej s neutrální chutí. O dokonale opražené kousky masa, zeleniny, hub nebo hranolků se postará speciální olej na fritování. Je to směs olejů z kvalitní slunečnice a řepky, který má dvojnásobně vyšší stabilitu než běžný slunečnicový olej. Díky vysokému bodu zakouření do 250 ° C se nemusíte obávat přepálení. Stejně jako při smažení hotové kousky osušíme papírovým ubrouskem, abychom je zbavili přebytečného oleje.

Křupavé a zároveň šťavnaté řízky si můžete vysmažit na pánvi i ve fritéze.

Co můžeme fritovat? Obalované kousky masa, kuličky z mletého masa, hranolky z brambor, obalovaný květák, brokolici, žampiony, obalované kousky sýra, ale také těsto. Olej ve fritéze lze použít i opakovaně, ale je důležité pravidelně jej filtrovat a měnit.