Vitamin C je nezbytný pro imunitu a zdraví kostí i cév. Kde ho najdeme nejvíce?

Přidat na Seznam.cz

Vitamin C je základní živina potřebná pro udržení kůže, cév, kostí a chrupavek a pro hojení ran. Vitamin C také pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem, což následně poskytuje ochranu před některými chorobami, včetně rakoviny. Vitamin C, stejně jako zinek a vitamin A, pomáhá podporovat imunitní systém, píše web MyFoodData. Chcete vědět, kde tohoto zdraví prospěšného vitaminu najdete nejvíce? V tomto článku podle expertů z webu Healthline vám to prozradíme.

Chilli papričky

Jedna zelená chilli paprička obsahuje 109 mg vitaminu C, což je 121 % denní dávky. Pro srovnání, jedna červená chilli paprička obsahuje 65 mg, což je 72 % denní dávky.

Chilli papričky jsou bohaté na kapsaicin, sloučeninu, která je zodpovědná za jejich pálivou chuť. Kapsaicin může také snižovat bolest a zánět. Existují také důkazy, že přibližně jedna polévková lžíce (10 gramů) červeného chilli prášku může přispět ke zvýšení spalování tuků.

Sladké žluté papriky

Obsah vitaminu C ve sladkých paprikách se zvyšuje s jejich zráním. Pouhých 75 gramů žluté papriky obsahuje 137 mg vitaminu C, což je 152 % denní dávky, tedy dvojnásobek množství, které je obsaženo v zelené paprice. Konzumace dostatečného množství vitaminu C je důležitá pro zdraví očí a může pomoci chránit před progresí šedého zákalu.

Černý rybíz

56 gramů černého rybízu obsahuje 101 mg vitaminu C, což je 112 % denní dávky. Strava s vysokým obsahem antioxidantů, jako je vitamin C a antokyany, může snižovat oxidační poškození spojené s chronickými onemocněními, včetně srdečních chorob, rakoviny a neurodegenerativních onemocnění.

Tymián

Čerstvý tymián má třikrát více vitaminu C než pomeranče a jednu z nejvyšších koncentrací vitaminu C ze všech kulinářských bylin. Dokonce i pouhé posypání jídla 1-2 polévkovými lžícemi (3-6 gramů) čerstvého tymiánu dodá vaší stravě 3,5-7 mg vitaminu C, který může posílit vaši imunitu a pomoci v boji proti infekcím.

Tymián je oblíbeným prostředkem proti bolestem v krku a dýchacím potížím, má však také vysoký obsah vitaminu C, který pomáhá zlepšovat stav imunitního systému, vytvářet protilátky, ničit viry a bakterie a čistit infikované buňky.

Petržel

Dvě polévkové lžíce (8 gramů) čerstvé petržele obsahují 10 mg vitaminu C, což představuje 11 % doporučené dávky. Spolu s dalšími listovými zeleninami je petržel významným zdrojem rostlinného železa. Vitamin C zvyšuje vstřebávání železa. To pomáhá předcházet anémii z nedostatku železa a léčit ji.

Zdroj: healthline.com, myfooddata.com