7 přirozeně hydratačních potravin, které budete chtít svačit každý den
Vypít doporučených 8 šálků vody denně je snazší, než se zdá. Ale nebojte se: Hydratace lze dosáhnout i jinak než konzumací vody a stravou složenou z potravin, které nejen vyživují, ale také hydratují zevnitř, píše web Better Homes & Gardens.
7 nejlepších potravin pro hydrataci
Zde jsou potraviny, které nejvíce hydratují a které naši odborníci doporučují začít konzumovat, abyste předešli příznakům nedostatečné nebo nízké hydratace.
Citrusové plody
100 % pomerančový džus obsahuje přibližně 89 % vody. Podobnou mírou hydratace se mohou pochlubit i další citrusové plody, například grapefruit. Tady ovšem dejte pozor zda neužíváte nějaké léky, které by mohly s citrusy negativně interagovat.
Milovníci citrusových plodů budou mít prospěch také z množství látek posilujících imunitu, jako je vitamin C a flavonoidní antioxidanty.
Okurky
Potraviny, jako jsou okurky (z 95 % tvořené vodou!), pomáhají nejen hydratovat, ale obsahují také vitamíny a živiny, které mohou tělo zbavit přebytečné tekutiny.
Okurky jsou plné vody a vitaminu C.
Vitamin C pomáhá vyplavovat z těla toxiny a udržuje pokožku dostatečně zdravou, aby odolala extrémním změnám teplot.
Mango
Ne každé ovoce na tomto seznamu je samozřejmostí, vláknité a škrobnaté mango obsahuje více než 80 % vody.
Malý tip: přidejte několik plátků do ovesné kaše a získáte tak dvojnásobný užitek.
Pozor však na vysoký obsah cukru v mangu, který může zkracovat bílkovinné struktury DNA zvané telomery.
Telomery chrání chromozomy před dehydratací a poškozením.
Strava bohatá na cukr je může zkrátit, zatímco potraviny jako mořské řasy, ořechy a některé ovoce je mohou naopak prodloužit.
Ovesná kaše
Ovesné vločky jsou nejen vydatnou, uklidňující snídaňovou základnou pro zimní období, ale také skvělým způsobem, jak zvýšit příjem H2O.
Chcete-li uvařit ovesné vločky, musíte přidat vodu Navzdory tomu, že se jí při ohřevu v mikrovlnné troubě nebo na sporáku hodně odpaří, řídká ovesná kaše stále poskytne větší obsah vody než miska suchých vloček s téměř žádným mlékem. Navíc obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, což znamená, že konzumace ovsa pomáhá zvýšit hmotnost a velikost stolice, což je skvělý doplněk pro ty, kteří často trpí průjmem, který může být dehydratující.
Broskve
Peckovité ovoce, jako jsou broskve, patří překvapivě k ovoci s nejvyšším obsahem vody, který může přesahovat 90 %. Kromě této vody získáte také vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu.
Polévka
Může se to zdát jako samozřejmost, ale polévky připravené z kuřecího nebo zeleninového vývaru mohou být skvělým zdrojem vody.
Rajčata
Snad nejvíce hydratační potravinou na tomto seznamu jsou rajčata, a to především díky obsahu lykopenu – silného antioxidantu, který podle výzkumů chrání právě pokožku. Dále jsou rajčata prospěšná pro prostatu a jako prevence rakoviny.
Rajčata také obsahují 97 % vody a mohou pomáhat chránit pokožku před poškozením UV zářením.
Zdroj: Better Homes & Gardens, YouTube