Recept na vánočku: Máte raději klasiku, nebo dietnější verzi?

Přidat na Seznam.cz

Vánočka – sladké pečivo, které během Vánoc nesmí chyběh u žádného stolu. Máte raději klasickou, nebo dietnější? A které dáte přednost tento rok?

Klasická vánočka

Na těsto si připravte kvásek z droždí, mléka a cukru. Zvlášť si v misce smíchejte cukr, změklé máslo a vejce, přidejte trochu soli, muškátový ořířek a citrónové aroma nebo citronovou kůru. Vše promíchejte a přidejte postupně mouku, kvásek a vlažné mléko. Vznikne vám tak hladké a nelepivé těsto, které nechte asi hodinu vykynout.

Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na 9 stejných částí, které rozválejte na válečky. Ty poté spleťte ve vánočku, a to ze 4, 3 a 2 válečků. Na plech, vyložený pečícím papírem, následně poskládejte copy vánočky tak, aby dole byl cop ze 4, a nahoře ze 2 válečků. Takto připravenou vánočku nechte ještě třičtvrtě hodiny vykynout, poté ji potřete rozšlehaným vejcem s vodou, posypte mandlemi, a nechte na 160 °C péct asi 45 minut. Hotovou vánočku můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.

Dietnější vánočka

Připravte si kvásek. V jiné míse smíchejte celozrnnou pšeničnou mouku, vejce, máslo, rozinky, mandle, trochu soli, citronovou kůru a cukr (krystal a třtinový). Těsto propracujte a nechte pár hodin kynout. Když je těsto připravené, upleťte vánočku stejně jako v předešlém receptu. Opět ji nechte vykynout a pečte na 160 °C asi 45 minut. Hotová vánočka bude křehčí i zdravější.

zdroj: toprecepty, apetitonline, redakce