Vyzkoušejte recept na tuto skvělou květákovou polévku na kari
V tomto receptu na zdravou květákovou polévku se květák nejprve opeče, což mu dodá hloubku a zabrání, aby se z něj stala kaše. Trocha rajčatové omáčky a kokosového mléka dodá vývaru bohatou, hedvábnou strukturu. Podávejte s trochou zakysané smetany nebo jogurtu.
Tuto vynikající polévku ocení jistě i masožravci. Pokud i vy jste milovníci květáku, recept musíte určitě vyzkoušet!
Ingredience:
- 2 čajové lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 ½ čajové lžičky mleté skořice
- 1 ½ čajové lžičky mleté kurkumy
- 1 ¼ čajové lžičky soli
- ¾ lžičky mletého pepře
- ⅛ lžička kajenského pepře
- 1 malá hlavička květáku
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká cibule
- 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky
- 3 velké stroužky česneku
- 1 ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 čerstvá červená chilli paprička
- 1 plechovka rajčatové omáčky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 3 šálky oloupaných brambor nakrájených na kostičky
- 3 šálky oloupaných sladkých brambor nakrájených na kostičky
- 2 lžičky limetkové kůry
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 plechovka kokosového mléka
- Nasekaný čerstvý koriandr na ozdobu
Postup:
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- V malé misce smíchejte koriandr, kmín, skořici, kurkumu, sůl, pepř a kajenský pepř.
- Ve velké míse promíchejte květák s 1 lžící oleje, posypte 1 lžící směsi koření a znovu promíchejte. Rozprostřete v jedné vrstvě na vyložený plech. Květák pečte, dokud okraje nezhnědnou.
- Mezitím ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte zbývající 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud nezačnou hnědnout. Snižte teplotu na střední a za častého míchání pokračujte ve vaření, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte česnek, zázvor, chilli a zbývající směs koření. Za stálého míchání vařte ještě 1 minutu.
- Vmíchejte rajčatovou omáčku, seškrábněte všechny připečené kousky a vařte 1 minutu.
- Přidejte vývar, brambory, sladké brambory, limetkovou kůru a šťávu. Přikryjte a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu, aby se udržoval mírný var, a vařte částečně přikryté a za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne, 35 až 40 minut.
- Vmíchejte kokosové mléko a opečený květák. Vraťte do varu, aby se prohřál.
- Podávejte ozdobené koriandrem a chilli papričkami, ale není to nutné.
- Dobrou chuť!
Zdroj: EatingWell, Instagram, redakce