Vyzkoušejte recept na tuto skvělou květákovou polévku na kari

Přidat na Seznam.cz

V tomto receptu na zdravou květákovou polévku se květák nejprve opeče, což mu dodá hloubku a zabrání, aby se z něj stala kaše. Trocha rajčatové omáčky a kokosového mléka dodá vývaru bohatou, hedvábnou strukturu. Podávejte s trochou zakysané smetany nebo jogurtu.

Tuto vynikající polévku ocení jistě i masožravci. Pokud i vy jste milovníci květáku, recept musíte určitě vyzkoušet!

Ingredience:

  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 ½ čajové lžičky mleté skořice
  • 1 ½ čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1 ¼ čajové lžičky soli
  • ¾ lžičky mletého pepře
  • ⅛ lžička kajenského pepře
  • 1 malá hlavička květáku
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 čerstvá červená chilli paprička
  • 1 plechovka rajčatové omáčky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 3 šálky oloupaných brambor nakrájených na kostičky
  • 3 šálky oloupaných sladkých brambor nakrájených na kostičky
  • 2 lžičky limetkové kůry
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Nasekaný čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  • Předehřejte troubu na 230 °C.
  • V malé misce smíchejte koriandr, kmín, skořici, kurkumu, sůl, pepř a kajenský pepř.
  • Ve velké míse promíchejte květák s 1 lžící oleje, posypte 1 lžící směsi koření a znovu promíchejte. Rozprostřete v jedné vrstvě na vyložený plech. Květák pečte, dokud okraje nezhnědnou.
  • Mezitím ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte zbývající 1 lžíci oleje. Přidejte cibuli a mrkev a za častého míchání vařte, dokud nezačnou hnědnout. Snižte teplotu na střední a za častého míchání pokračujte ve vaření, dokud cibule nezměkne.
  • Přidejte česnek, zázvor, chilli a zbývající směs koření. Za stálého míchání vařte ještě 1 minutu.
  • Vmíchejte rajčatovou omáčku, seškrábněte všechny připečené kousky a vařte 1 minutu.
  • Přidejte vývar, brambory, sladké brambory, limetkovou kůru a šťávu. Přikryjte a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu, aby se udržoval mírný var, a vařte částečně přikryté a za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne, 35 až 40 minut.
  • Vmíchejte kokosové mléko a opečený květák. Vraťte do varu, aby se prohřál.
  • Podávejte ozdobené koriandrem a chilli papričkami, ale není to nutné.
  • Dobrou chuť!

Zdroj: EatingWell, Instagram, redakce