6 nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin

Přidat na Seznam.cz

Stále více lidí se zajímá o vegetariánskou nebo veganskou stravu nebo o omezení používání živočišných produktů. Odklon od živočišných produktů je stále snazší, protože je k dispozici více obohacených a výživných potravin rostlinného původu. Správné rostlinné potraviny mohou být vynikajícím zdrojem bílkovin a dalších živin, často s menším množstvím kalorií než živočišné produkty. V tomto článku vám uvádíme zdravé potraviny rostlinného původu, které mají vysoký obsah bílkovin.

Tofu, tempeh a edamame

Sójové výrobky patří k nejbohatším zdrojům bílkovin v rostlinné stravě. Obsah bílkovin se liší podle způsobu přípravy sóji: Tofu (sójový tvaroh) obsahuje asi 10 g bílkovin v ½ šálku, edamame (nezralé sójové boby) obsahují 8,5 g bílkovin na ½ šálku, tempeh obsahuje asi 15 g bílkovin na ½ šálku.

Tofu přebírá chuť pokrmu, ve kterém se připravuje, takže může být všestranným doplňkem jídla. Lidé mohou vyzkoušet tofu jako náhradu masa v oblíbeném sendviči nebo polévce. Tofu je také oblíbenou náhražkou masa v některých pokrmech, jako je kuře kung pao a sladkokyselé kuře.

Tyto sójové výrobky také obsahují dobré množství vápníku a železa, což z nich činí zdravou náhradu mléčných výrobků.

Čočka

Červená nebo zelená čočka obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a klíčových živin včetně železa a draslíku. Vařená čočka obsahuje 8,84 g bílkovin na ½ šálku. Čočka je skvělým zdrojem bílkovin, které můžete přidat k obědu nebo večeři. Lze ji přidat do dušených pokrmů, kari, salátů nebo rýže a dodat tak další porci bílkovin.

Cizrna

Vařená cizrna má vysoký obsah bílkovin: v jednom a půl šálku je přibližně 7,25 g. Cizrnu lze jíst teplou i studenou a je velmi všestranná, na internetu je k dispozici spousta receptů. Lze ji například přidávat do dušených pokrmů a kari nebo ji okořenit paprikou a upéct v troubě. Humus, který se vyrábí z cizrnové pasty, si člověk může přidat do sendviče a získat tak zdravou a na bílkoviny bohatou alternativu másla.

Arašídy

Arašídy jsou bohaté na bílkoviny, plné zdraví prospěšných tuků a mohou zlepšovat zdraví srdce. Obsahují přibližně 20,5 g bílkovin v ½ šálku. Arašídové máslo je také bohaté na bílkoviny, 3,6 g na polévkovou lžíci z něj činí zdravou kompletní proteinovou svačinu.

Mandle

Mandle nabízejí 16,5 g bílkovin na ½ šálku. Poskytují také dostatečné množství vitaminu E, který je skvělý pro pokožku a oči.

Spirulina

Spirulina je modrá nebo zelená řasa, která obsahuje přibližně 8 g bílkovin na 2 polévkové lžíce. Je také bohatá na živiny, jako je železo, vitaminy skupiny B (i když ne vitamin B12) a mangan.

Spirulina je k dostání online, jako prášek nebo doplněk stravy. Lze ji přidávat do vody, koktejlů nebo ovocných šťáv. Člověk jí může také posypat salát nebo svačinu, aby zvýšil obsah bílkovin.