Vyhněte se únavě, depresivním náladám i anémii pomocí vitamínu B12! V jakých potravinách se nachází?

Přidat na Seznam.cz

Vitamin B12, známý také jako kobalamin, je tzv. „koenzym“. To znamená, že je součástí enzymu, který řídí reakce v lidském těle. Lidské tělo potřebuje denně přibližně 4 mikrogramy vitaminu B12, aby mohly hladce probíhat životně důležité metabolické procesy. Hraje také důležitou roli při tvorbě krve a v nervovém systému. Vzhledem k tomu, že vitamin B12 se nachází především v živočišných potravinách, lidé, kteří se stravují vegansky, ho mají často nedostatek. Příznaky nedostatku vitaminu B12 jsou únava, problémy s koncentrací nebo depresivní nálady.

Nedostatek se může projevit až po letech, protože játra mohou vitamin B12 ukládat v dostatečném množství. Dlouhodobý nedostatek může mít za následek anémii. Abyste tomu předešli, je důležité zařadit do svého jídelníčku mnoho potravin obsahujících vitamin B12. Zde se dozvíte, které potraviny jsou bohaté na vitamin B12. To se netýká pouze masa! Informujte o tom web Myself.

Vejce

Slepičí vejce obsahuje asi 1,5 mikrogramu vitaminu B12, který se mimochodem nachází hlavně ve vaječných žloutcích. Tak si je nezapomeňte sníst! Stačí jedno vejce denně, a pokryjete tak velkou část své denní potřeby.

Řasy

Vitamin B12 se nachází téměř výhradně v živočišných potravinách. Ovoce nebo zelenina ho obsahují jen ve stopách. Existuje však jedna výjimka, která nutí zejména vegany zpozornět. Mluvíme o řasách. Mají zvučná jména jako spirulina, chlorella nebo nori. Množství vitaminu B12, které obsahují, se však může velmi lišit a odborníci se přou, zda je rostlinný B12 užitečný, nebo dokonce škodlivý. Jejich využitelnost pro lidský organismus také nebyla objasněna. Jedinou řasou s ověřeným obsahem B12 je organická chlorella. Je však otázkou, zda je zde nějaká výhoda oproti běžným přípravkům s vitaminem B12.

Maso

Téměř všechny živočišné potraviny obsahují vitamin B12. Zejména vnitřnosti mají vysoký obsah vitaminu B12. Játra a ledviny obsahují přibližně 25 až 80 mikrogramů, svalové maso 2 až 5 mikrogramů. Je však třeba mít na paměti citlivost vitaminu B12 na teplo a jeho rozpustnost ve vodě. Jinými slovy, při vaření, grilování, smažení nebo vaření v páře může dojít ke ztrátě více než 60 %. Jedinou výjimkou je šetrná metoda sous-vide, při níž se vitamín B zcela zachová.

Camembert

Mléčné výrobky jsou také dobrým způsobem, jak pokrýt potřebu vitaminu B12. Nejlepší je camembert, který obsahuje asi 3 mikrogramy vitaminu B12 na sto gramů. Sýr je také jednou z vápníkových potravin, které jsou prospěšné pro naše kosti.

Ementál

Camembert není jedinou potravinou s vysokým obsahem vitaminu B12; s ním se může měřit i ementál, který obsahuje přibližně 3 mikrogramy vitaminu B12 na sto gramů. Doporučuje se také Gorgonzola, která stále poskytuje značné množství tohoto vitaminu – přibližně 2 a 1,2 mikrogramu na 100 gramů.

Ryby a mořské plody

Kromě masa patří ryby a mořské plody k nejlepším potravinám s vitamínem B12. Například ve sto gramech ústřic je obsaženo více než 10 mikrogramů tohoto vitaminu. Velké množství důležitého vitaminu B však poskytují také makrela, losos, sleď, mušle nebo tuňák.

Tvaroh

Ve 100 gramech tvarohu se nachází 0,9 mikrogramů vitaminu B12. Podobný obsah mají i smetanové sýry a tvaroh, a jsou tak vhodným zdrojem pro všechny, kdo se stravují vegetariánsky.

Kysané zelí

Potraviny rostlinného původu mohou obsahovat stopy vitaminu B12 v důsledku bakteriálního kvašení, například při kvašení kysaného zelí. O něco vyšší obsah má údajně také petržel a rakytník. Množství obsaženého vitaminu B12 však může značně kolísat a podle odborníků není možné pokrýt potřebu vitaminu B12 výhradně rostlinnými potravinami. Veganům se proto doporučuje trvale užívat doplněk stravy.

Zdroj: Myself.de