Počítání kalorií nefunguje. Místo toho sledujte kvalitu potravin

Přidat na Seznam.cz

Většina lidí byla naučena, že hubnutí je otázkou jednoduché matematiky. Snižte kalorie – konkrétně 3 500 kalorií – a zhubnete kilo. Ale jak se ukazuje, odborníci zjišťují, že tato desítky let stará strategie je ve skutečnosti dost chybná.

„Myšlenka „kalorie dovnitř a kalorie ven“, pokud jde o hubnutí, je nejen zastaralá, ale i nesprávná,“ říká Dr. Fatima Cody Stanfordová, odbornice na obezitu a docentka medicíny a pediatrie na Harvard Medical School.

Pravdou je, že ani pečlivé výpočty kalorií nepřinášejí vždy jednotné výsledky. To, jak vaše tělo spaluje kalorie, závisí na mnoha faktorech, včetně typu jídla, které jíte, metabolismu vašeho těla, a dokonce i na typu organismů žijících ve střevech. Můžete jíst naprosto stejný počet kalorií jako někdo jiný, a přesto můžete mít velmi rozdílné výsledky, pokud jde o vaši hmotnost.

„Zahoďte pojem kalorie,“ říká doktorka Stanfordová. Podle ní je na čase zaujmout jiný přístup a klást důraz na zlepšení kvality stravy a trvalé zlepšení životního stylu, aby bylo dosaženo zdravé hmotnosti.

Ne všechny kalorie jsou stejné

Na to, jak vaše tělo zpracovává kalorie, mají vliv tři hlavní faktory.

1. Váš střevní mikrobiom. Ve střevech žijí biliony organismů a jejich převažující druhy mohou ovlivnit, kolik kalorií vaše tělo z potravy přijme. Vědci zjistili, že lidé, kteří jsou přirozeně štíhlí, mají v sobě jiné typy organismů než ti, kteří mají nadváhu. „Odebrání střevní mikroflóry lidem, kteří jsou štíhlí, a její umístění lidem s nadváhou nebo obezitou může vést k posunu hmotnosti,“ říká doktorka Stanfordová. K tomu může docházet proto, že některé typy organismů ve střevech jsou schopny rozkládat a využívat více kalorií z určitých potravin než jiné typy organismů.

2. Váš metabolismus. Každé tělo má „nastavený bod“, který reguluje hmotnost, říká Dr. Stanfordová. Tento set point odráží několik faktorů, včetně vašich genů, prostředí a chování. Váš hypotalamus, oblast v dolní části mozku, která reguluje také například tělesnou teplotu, hlídá, aby vaše tělesná hmotnost neklesla pod tento bod – což není zrovna bonus, pokud se snažíte zhubnout. To je důvod, proč se vám může stát, že se vaše váha zastaví, i když pilně držíte dietu a cvičíte, a také proč většina – 96 % – lidí, kteří zhubnou velké množství kilogramů, je znovu získá, říká Dr. Stanfordová.

„Vědci zkoumající pořad The Biggest Loser, který pomáhá soutěžícím zhubnout velké množství kilogramů pomocí přísného plánu diet a cvičení, zjistili, že po zhubnutí se tělo soutěžících brání a snaží se váhu znovu nabrat,“ říká. Klidová rychlost metabolismu soutěžících, která měří počet kalorií, jež tělo spotřebuje jen na běžné funkce, po dramatickém úbytku váhy prudce klesla. To znamená, že bylo velmi náročné vyhnout se opětovnému nabrání určité hmotnosti kvůli „metabolické adaptaci“, říká doktorka Stanfordová.

A woman's feet with red nails stepping onto a pink weight scale, symbolizing health and wellness.
SHVETS production/Pexels

3. Typ jídla, které jíte. Váš výběr potravin může také ovlivnit váš kalorický příjem, a to nejen kvůli jejich konkrétnímu obsahu kalorií. Jedna studie z roku 2019 publikovaná v časopise Cell Metabolism zjistila, že konzumace zpracovaných potravin zřejmě podněcuje lidi k tomu, aby jedli více kalorií ve srovnání s konzumací nezpracovaných potravin. Ve studii bylo 20 lidí (10 mužů a 10 žen) rozděleno do dvou skupin.

Všem byla nabídnuta jídla se stejným počtem kalorií a podobným množstvím cukru, sodíku, tuku, vlákniny a mikroživin. Byl zde však jeden zásadní rozdíl: jedna skupina dostávala nezpracované potraviny a druhá ultrazpracované varianty. Po dvou týdnech se skupiny vyměnily a následující dva týdny jedly druhý typ stravy.

„Lidé, kteří jedli ultra zpracované potraviny, přibývali na váze,“ říká doktorka Stanfordová. Každá skupina dostala jídlo se stejným počtem kalorií a pokyn, aby jedla, kolik chce, ale když účastníci jedli zpracované potraviny, snědli každý den v průměru o 500 kalorií více. Když jedli nezpracované potraviny, příjem kalorií se u stejných osob snížil.

Jaké z toho plyne ponaučení? Ne všechny potraviny jsou stejné. „Mozek má rád potraviny, které jsou zdravé a v přirozené formě,“ říká doktorka Stanfordová.

Zdroj: Health Harvard