Elixír mládí? Strava bohatá na tyto tuky může zpomalit proces stárnutí!

Přidat na Seznam.cz

Když se řekne rybí tuk, určitě si mnoho z nás vybaví jeho pravidelné užívání po lžících u našich maminek či babiček. Ten specifický zápach se přece nedá zapomenout. Dnes už ale raději sáhneme po oleji v kapslích. Je to příjemnější a jeho účinky na zdraví zůstávají stejné.

Odborníci opakovaně zdůrazňují, jak důležité jsou omega-3 mastné kyseliny pro naše zdraví. Tyto „zdravé tuky“ například zlepšují průtočnost krve, působí protizánětlivě, snižují krevní tlak a mají pozitivní vliv na metabolismus a imunitní systém. Co je však nejdůležitější – mohou i zpomalit proces stárnutí.

Z dostupné literatury vyplývá účinek a přínos těchto mastných kyselin v procesu stárnutí, které představují klinickou terapii na dermatologické úrovni i v oblasti plastické chirurgie. Jejich užívání má pozitivní vliv na proces stárnutí v různých orgánech, a to prostřednictvím působení proti oxidačnímu stresu a zánětu.

Omega-3 mastné kyseliny plní v těle několik důležitých funkcí. Vědecké studie ukazují, že mimo jiné omezují arteriosklerózu, snižují riziko Alzheimerovy choroby a zlepšují strukturu mozku.

Na tyto mastné kyseliny jsou kromě ryb bohaté také některé rostlinné oleje, jako je lněný a řepkový, lněná semínka, dýňová semínka, vlašské ořechy a chia semínka.

Podle Spolkového centra pro výživu (BZfE), není užívání doplňků stravy při pestré stravě obvykle nutné, a proto by mělo být vždy konzultováno s lékařem.

Zdroj: NCBI, MediaGraphic, bfze, heilpraxis