Tradiční štědrovečerní večeře Čechů má zahraniční původ! Odkud je?
Jako každý rok, i letos bude na štědrovečerním stole bramborový salát a řízek. Věděli jste ale, že bramborový salát není původní české jídlo?
Původ
Teorií je mnoho. Jednou z nich je, že tento salát vařil ruské šlechtě francouzský nebo belgický kuchař, který jej rozšířil po celém světě. Odtud ho pak někteří znají jako “ruský salát”. Další teorie říká, že pochází z Vídně. A někteří zastánci další teorie tvrdí, že nebýt Kryštofa Kolumba, který nám objevením Ameriky dal brambory, salát bychom dodnes neznali.

Původní salát
Vůbec poprvé se do kuchařek dostal bramborový salát v roce 1826. Tehdejší verze byla ale velmi daleko od té, kterou si na Vánoce dopřáváme dnes. „Studená telecí pečeně a koroptve smícháme s majonézou a přidáme za tepla nakrájené brambory a cibuli.” Takto popsala vůbec první recept na bramborový salát M. D. Rettigová.
Marie Janků Sandtnerová pak v roce 1924 zkombinovala bramborový salát s kaprem. V roce 1946 se ještě do salátu začala přidávat majonéza a naše tradiční jídlo bylo na světě. Tedy téměř. V bramborovém salátu totiž chyběla kořenová zelenina, ta se ale v 60. letech minulého století přidala, a od té doby už mělo toto jídlo své čestné místo na štědrovečerním stole.
Kapr
Kapr se na našich stolech objevil poprvé zhruba před sto lety. Proč tomu tak ale bylo, není tak těžké uhodnout. Pravdou totiž je, že kapři byli v té době hojně rozšířeni, a díky tomu byli snadno dostupní. Ryby ovšem nebyly nic výjimečného, naopak už ve středověku byli královští kuchaři schopni upravit jakékoliv rybí maso, a šlechta si ho vychvalovala. Dá se tedy říct, že vlastně tradiční štědrovečerní večeře Čechů má královský původ.

zdroj: rizky, toprecepty, expres, blesk