Víte z čeho se vyrábí tyto pochoutky? Tohle vás překvapí

Přidat na Seznam.cz

Sladkosti, ingredience nebo hotová jídla mohou mít různé složení. Víte ale, z čeho se vyrábí tato jídla?

Gumoví medvídci

Tuto sladkost, kterou děti milují už od roku 1922, kdy ji představila společnost Haribo, známe všichni. Víte ale, co je v jejím složení? Samozřejmě barvivo, aromata, a především želatina, která se vyrábí z vepřových kůží.

Instantní polévky

Čínské, nebo jinak zvané instantní polévky, jsou vlastně jen mix různých chemikálií. Studie prokázaly, že například glutaman sodný, který v instantní polévce najdete, může vážně poškodit mozek. Dále je tu například vysoké, až extrémní množství sodíku, který může způsobit problémy s ledvinami, nebo několik druhů soli a cukru.

Párky

Samozřejmě existují výrobci, kteří do párků přidávají jen kvalitní maso. Většina výrobců ale do párků přidává například kůže, sádlo, odkroje, a další suroviny. V párcích také najdeme ovesnou vlákninu, vepřový hemoglobin a v některých případech i bambus. Americké hotdogy jsou dokonce ze zbytků kůže a odřezků masa, které se rozemelou a smíchají s kořením.

Jogurty a žvýkačky

Především potraviny, které obsahují Castoreum, jinak označované jako přírodní aroma. To najdeme ve vanilkové a malinové zmrzlině, omáčkách, alkoholu, nebo například ve žvýkačkách či v pudinku. Zajímavostí je ale především to, odkukd se toto aroma bere. Je totiž získáváno z bobřích žláz,které najdeme u řitního otvoru.

zdroj: blesk, prozeny, eatthis, tncz, forbes