Vyzkoušejte naše výborné slané recepty ze zbytků velikonoční čokolády

Přidat na Seznam.cz

Každý rok nám po Velikonocích zbyde spousta čokolády a my nevíme co s ní. Mnoho labužníků sdílí své nejchutnější recepty na různé dezerty, jak spotřebovat zbytky čokolády. Co když jste ale už sladkého jídla přejedení? Čokoláda může být chutným doplňkem i slaných jídel.

Čokoláda v omáčce na těstoviny nebo pokapaná na salátech zní děsivě, ale přitom může být výborná.

1. Mexická omáčka Mole Poblano

Zatímco fazole a chilli jídla jsou nejvíce spojována s Mexikem, nesporným národním jídlem je Mole Poblano. Ačkoli přesný původ tohoto starodávného pokrmu zůstává neznámý, jednou z populárních pověstí je, že jej vytvořila jeptiška v klášteře Puebla – která musela rychle vytvořit jídlo z několika ingrediencí, když arcibiskup navštívil překvapivou návštěvou. Další příběh je, že se koření smíchalo a náhodou vznikla podivná omáčka. 

Dnes existuje mnoho různých verzí, ale ta nejautentičtější používá čokoládu. V Mexiku je vaření s čokoládou pro slaná jídla normou. Čokoláda je pro mexickou kulturu důležitá, protože země se může pochlubit dokonalými podmínkami pro pěstování kakaových bobů.

Autentický Mole Poblano obvykle používá hořkou mexickou čokoládu, ale velikonoční vajíčko z hořké čokolády bude fungovat skvěle!

Recept:

Tradiční recept je časově náročný – proto vaření urychlete tak, že vhodíte do hrnce koriandr, anýz, chilli prášek, kmín, skořici, cukr a hřebíček a poté přidáte vodu, rajčata, česnek, sůl, arašídové máslo a čokoládu. Pak už jen povaříte 20 minut. Tuto omáčku použijete ke krůtímu i kuřecímu masu a dokonce i k míchaným vajíčkům.

2. Zlepšete chuť svého oblíbeného chilli

Čokoláda a chilli tvoří lahodnou kombinaci. Nejjednodušší způsob, jak čokoládu spotřebovat, je přidat ji do chilli. 

Recept:

Připravte si svůj oblíbený recept (například na fazole) s chilli, a když se vám omáčka vaří, nalámejte pár kousků čokolády a přidejte ji do hrnce. Míchejte, dokud se nerozpustí. Přidáte tak hloubku výtečné chuti – a přitom to bude vyžadovat pouze několik sekund. 

3. Omáčka na steak 

Tento recept je perfektní, pokud máte ve skříni červené víno. Hodí se jako výborná a originální omáčka na grilovaný steak.

Recept:

Vše, co potřebujete, je smíchat cibuli s červeným vínem, vodou, hovězím vývarem, jedním bobkovým listem a několika snítkami tymiánu. Vhoďte nasekanou čokoládu, počkejte, až se rozpustí a podávejte. 

4. Omáčka Mariana s těstovinami

Z Mexika do Itálie: další možností pro vaše zbytky čokolády je její přidání do omáčky Mariana a podávání s těstovinami. 

Recept:

Tento recept vyžaduje mletý česnek, plechovku rajčat, nahrubo nasekané lístky čerstvé bazalky, asi 30 gramů hořké čokolády a trochu červené papriky, oregano a sůl podle chuti. Čokoláda vyrovnává kyselost rajčat a vytváří tak výjimečnou chuť.

5. Rozmarýn s bílou čokoládou a lososem

Ale co když vám zbyde jen bílá čokoláda? Nebojte se, tato pikantní omáčka kombinuje rozmarýn s bílou čokoládou. Pro skutečně dekadentní zážitek podávejte s lososem.

Recept:

Na omáčku budete tentokrát potřebovat bílé víno, nejlépe suché. Na pánvi rozpustíme trochu másla s bílou čokoládou a přidáme šťávu z citronu, česnek, jablečný ocet a rozmarýn. 

Zdroj: YouTube, redakce