Srí Lanka a její čajové království

Přidat na Seznam.cz

Srí Lanka je země jako žádná jiná. V překladu její název znamená „Zářivá zem,“ a tento přívlastek jí patří zcela zaslouženě. Perla Indického oceánu, jak ji mnozí nazývají je nespoutaná, divoká, pikantní, plná kontrastů a živelnosti.

Ulicemi se nese směs vůní z vonných svíček, jídla, které se připravuje všude na ulici, čerstvého ovoce a vlhkosti. V městech vládne neutuchající ruch, kde se hemží krásné ženy oděné do tradičního oděvu sárí, z každého rohu na vás křičí domorodci s nabídkou všeho možného i nemožného. Otravní řidiči tuk-tuků nebo rikši vás budou neochvějně lanařit na jízdu krátkou byť jen 500 metrů a samozřejmě, nic není zadarmo.

Obyvatelé Srí Lanky, Sinhálci a Tamilové jsou navenek přátelští a usměvaví. Nepokoje před pár let, kdy zde zuřila občanská válka mezi těmito národnostmi skončili, ale plamínek nevraživosti mezi nimi tu stále doutná. Srí Lanka nebo také někdejší Cejlon, se hlavně vyznačuje produkcí znamenitého čaje. Poloha Srí Lanky, několik stupňů nad rovníkem, předznačují její tropické klima. Průměrná teplota během roku je 30 stupňů. Počasí na ostrově je po celý rok příjemné. Nejvhodnější čas na dovolenou je však v období od konce prosince do března, mimo období dešťů. Od pobřeží do vnitrozemí je terén poměrně členitý a zvedá se až do výšky 2 000 metrů nad mořem ve vnitrozemí. Cejlonský čaj proslavil tento ostrov v Indickém oceánu. Podívejme se ale na proces, jak se čaj z plantáže dostane až k nám domů.

Historie čaje na Srí Lance
Srí Lanka nebyla vždy čajovou velmocí. Teprve v roce 1867 se začalo s pěstováním prvních čajovníků. Byli to právě Angličané, jako velcí milovníci čaje, kteří začali s jeho výrobou, neboť se jim osvědčilo pěstování čaje v severní části Indie. Čajové plantáže se na Srí Lance nacházejí na výše položených místech, ve středu země, v blízkosti míst jako je Nuwara Elyia či Kandy. Tam se čaji daří nejlépe díky vhodným klimatickým podmínkám. Čajové plantáže patřily Angličanům až do roku 1990, kdy se jejich vlastnictví částečně přerozdělilo mezi státní a soukromý sektor. Poměrná část je ale stále v rukou soukromých vlastníků.

Sběr a zpracování čaje
Čaj se sbírá mechanicky. Sbírají ho sběrači a sběračky, kteří bez ohledu na počasí, musí dennodenně vysbírat 20 kg této vzácné rostliny. Při této práci každý den projdou více než 20 km. Smutným faktem je, že tito lidé, dostávají za svou práci v přepočtu něco méně než 5 dolarů denně. Sběrači jsou převážně Indové, protože Sinhálci, originální obyvatelé Srí Lanky, nebyli ochotni dělat tuto práci. To vysvětluje i množství hinduistických chrámů v okolí.

Čajové lístky se sbírají podle jejich zralosti. Sbírají se třikrát ročně. Při sklizni je vždy 80% lístků mladých a 20% představují starší tmavší lístky, které čaje dodají ráznější chuť. Vybrané čajové lístky se následně rozmístí na velké kovové síta, kde oxidují po dobu 12 hodin. Pracovníci fabriky je musí pečlivě provzdušňovat a převracet, aby podpořily proces oxidace. Pokud je příliš vlhko, turbíny umístěné pod síty ve speciálních místnostech vhánějí pod čaj teplý vzduch.

V další fázi se čajové lístky rolují a lámou ve speciálním stroji, čímž se zbavují vlhkosti. Další zastávkou čaje je sušička, kde se během 21 minut suší horkovzdušnou troubou při teplotě 95 stupňů Celsia. Po této operaci je již čaj vhodný na pití.

Další zastávkou čaje je třídička kvality, kde se oddělují větší lístky od menších, které pak putují znovu do drtičky. Jemnější, ale stále velké lístky, jsou určeny pro arabský svět, kde se čaj tradičně několik minut vaří. Jemnější čaj putuje k nám, do Evropy a Ameriky. Nejkvalitnější čaj je určen pro Japonsko a Hong Kong.

Čaj kvality dust, který je smíchán s prachem a nečistotami a následně prosátý v nejjemnějším sítě, zůstává na domácím trhu. Celý proces zpracování čaje, od odtržení lístku až po vyexpedování, trvá přibližně 24 hodin.

Druhy čajů
Známe mnohé druhy čajů. Na Srí Lance se pije nejčastěji slazený černý čaj se svařeným mlékem nebo bez něj, zelený čaj, černý čaj s kousky skořice či zázvoru. Kdekoliv na Srí Lance vám určitě naservírují čerstvý, voňavý, kvalitní, a hlavně chutný čaj.

Cejlonský čaj je mezi znalci stavěn na nejvyšší příčky pro jeho kvalitu. Příště, když si budete vychutnávat oblíbený šálek vašeho čaje, vzpomeňte si na to, jak dlouhou cestu musel každý jeden sáček projít než se dostal právě k vám.