6 potravin, které zlepšují váš zrak

Přidat na Seznam.cz

Konzumace určitých potravin ve vaší stravě může snížit pravděpodobnost onemocnění očí.

Udržet si zdravé oči znamená podniknout kroky k prevenci očních chorob – například redukci modrého světla, rutinní oční prohlídky, nebo podporovat zdravou stravu pro zdraví očí. Jak ukázaly výzkumy, existují určité živiny, které mohou podpořit vizuální funkci.

Jaké produkty jsou pro zdraví očí nejlepší?

Mrkev
Mrkev je často spojována se zdravým zrakem díky nutričnímu betakarotenu, který obsahuje. Výzkum ukázal, že konzumace potravin bohatých na beta-karoten podporuje schopnost vidět i při slabém osvětlení. Chcete-li maximalizovat zdravotní přínosy mrkve a pomoci tělu vstřebat ji, zkuste jíst vařenou, místo syrové a zkombinujte ji se zdravým zdrojem tuku, jako je olivový olej nebo ořechy.

Vejce
Vejce, zejména žloutky, přirozeně obsahují lutein a zeaxanthin, což může snížit riziko vzniku oční choroby. Některé studie spojují jeho vývoj s expozicí modrého světla, vyzařovaným chytrými telefony, tablety a počítači. Vědci také naznačují, že menší expozice potenciálně škodlivým účinkům modrého světla by mohla pomoci snížit riziko vzniku makulární degenerace.

Tmavě zelená listová zelenina
Veškerá listová zelenina je bohatá na lutein a zeaxanthin – stejné karotenoidy, které se nacházejí ve vejcích a podporují zdraví očí. Chcete-li zlepšit svůj zrak, zkuste přidat do svého smoothie, na talíř k večeři, nebo do míchaných vajec hrst petrželky. I mražená zelenina má stejné vlastnosti jako čerstvá zelenina, proto stojí za to mít doma zásoby a skládat z nich různá jídla.

Jahody
Jahody jsou plné živin, které podporují zdraví celého těla. Jen jeden šálek jahod vám zajistí denní potřebu vitaminu C. Jahody jsou také přirozenou pomůckou pro zdraví očí. Výzkum také naznačuje, že vitamin C pomáhá snižovat riziko vzniku katarakty a konzumace jahod denně může podporovat i zdraví cév.

Černý rybíz
Černý rybíz a další potraviny, které mají přirozeně červenou nebo fialovou barvu (například borůvky a fialové brambory), jsou cenným zdrojem přírodních flavonoidů, antokyanů. Zdá se, že antokyany uvolňují oční svaly (řasnaté svaly), což je důležitá součást léčby glaukomu.

Šafrán
Šafrán je všestranné koření používané po celém světě. Je velmi zdravé a některé studie dokonce naznačují, že by jeho konzumace mohla pomoci ke zlepšení zraku u lidí, kterým byla diagnostikována časná makulární degenerace.