Bílá ředkev je často přehlíženou zeleninou. Ohromí vás svými účinky na naše zdraví

Přidat na Seznam.cz

Bílá japonská ředkev, nazývaná též daikon, se na našich talířích neobjevuje příliš často. Většina lidí kolem ní v obchodě bez povšimnutí projde. Web Umami-insider odhalil zdravotní přínosy této opomíjené zeleniny, kterými vás zaručeně ohromí.

Původem ze Středomoří

Ředkev daikon je brukvovitá zelenina příbuzná brokolici, kapustě a zelí. Údajně má původ ve Středomoří. Poté, co se rozšířila do Asie, se stala velmi ceněnou surovinou.  My ji známe jako bílou japonskou ředkev, uchytily se ale i další názvy: orientální ředkev, čínská ředkev, japonská ředkev či rampouch.

V porovnání s klasickou červenou ředkvičkou, kterou všichni dobře známe, nemá tak ostrou a štiplavou chuť. Naopak je jemnější a příjemně křupavá. Dá se konzumovat syrová, vařená, přidává se do různých pokrmů, kterým dodává zajímavou strukturu.

Jak prospívá zdraví?

Bílá ředkev má velmi vysoký obsah vitamínu C, draslíku a fosforu. Kromě toho obsahuje několik prospěšných enzymů, které pomáhají při trávení, stejně jako fytonutrienty, které pomáhají v boji proti rakovině. Jak kořen, tak i semena ředkvičky posilují imunitní systém a čistí krev.

Způsoby, jak ji připravit

Bílou japonskou ředkev lze nakrájet na malé proužky a smažit, vařit nebo konzumovat syrovou. Když ji podáváte syrovou, nezapomeňte ji ponořit do vody, dokud nebudete připraveni ji podávat, abyste zabránili oxidaci. Při konzumaci syrová slouží ředkev jako diuretikum. Semínka můžete dokonce zkombinovat se zázvorem a medem, abyste napomohli trávení.

Zdroj: Umami-insider.com