Druhy soli: Která z nich je nejpřívětivější k našemu tělu?

Přidat na Seznam.cz

Sůl je určitě jedno z nejpoužívanějších „koření“, které používáme. Mnozí si nedovedou představit jídlo bez přidání i špetky bílých krystalů, díky nimž chuť pokrmu získává intenzitu.

I když každý ví, že přebytek soli je velmi nebezpečný pro zdraví, stále máme tendenci to zneužívat. V současné době existuje mnoho náhražek tradiční soli na trhu, které jsou nabízeny jako zdravější alternativa. Opravdu stojí za to po nich sáhnout?

Kamenná sůl

Na rozdíl od stolní soli, je to minerál v kamenné formě. Najdeme zde mnoho cenných ingrediencí – vápník, mangan, chrom a měď. Je však důležité zvolit čistou kamennou sůl. V závislosti na tom, kde byla extrahována, může mít kamenná sůl různé příchutě, barvy, stejně jako různé vlastnosti. Černá sopečná sůl z Havaje je uvedena jako příklad produktu se silným antitoxickým účinkem a má pozitivní vliv na trávicí procesy. Maraska sůl, nazývaná růžová sůl inků, je také populární. Těžena v Andách v nadmořské výšce asi čtyři tisíce metrů nad mořem, je bez znečištění. Vděčí za svoji barvu základním prvkům: železu, zinku, magneziu a měďi.

Sůl mořská

Tento typ soli vzniká tím, jak se tvoří – jde o sraženiny při odpařování silně solené mořské vody. Ve srovnání s ostatními se vyznačuje mírně nižším obsahem sodíku a velkým množstvím minerálů. To je považováno za zdroj téměř všech makro a mikroživin nezbytných pro správnou práci těla. Tělo dostává díky tomu hodně draslíku, hořčíku, vápníku, selenu a lithia.

Díky čisticímu účinku se snadno používá v kosmetickém průmyslu. Odstraněním nahromaděných toxinů zlepšuje stav pokožky, takže pomáhá lidem, kteří se potýkají s akné nebo celulitidou.

Nová volba

Nejdoporučovanější náhradou tradiční soli je mořská sůl, která je považována za nejzdravější. Ukazuje se však, že ne všechno, co je označeno jako „přirozené“, je pro nás bezpečné. Neexistuje žádný vědecký důkaz, že představuje menší hrozbu pro tělo. Obsahuje méně škodlivin než jiné soli, ale stále má vysoké množství chloridu sodného.

Nejlepší cestou zdraví je proto vzdát se soli ve prospěch směsí koření, které nejen zlepší chuťové vlastnosti připravených pokrmů, ale zároveň zlepší trávení. Tymián, koriandr, nebo meduňka bude v naši kuchyni mnohem přátelštější jak pro dospělé, tak i pro děti.