Máte nekonečné potíže s nadýmáním? Pak se vyhněte těmto potravinám!

Přidat na Seznam.cz

Nadýmání a záněty jsou jedny z nejčastějších problémů, protože mohou mít různé příčiny a liší se závažností a délkou trvání. Ale bez ohledu na to, jak běžné nadýmání může být, není nikdy pohodlné ani ideální a proto dnes udělejte malé změny ve svém jídelníčku.

Pokud v poslední době bojujete se zažíváním a hledáte příčinu ve svých stravovacích návycích, existuje jedna řada potravin, které odborníci na zdraví doporučují omezit v rámci každodenního stravovacího režimu a které pravděpodobně sníží nadýmání a zanechají vám po jídle pouze dobrý pocit.

Vysoce rafinované potraviny

Není žádným tajemstvím, že zpracované potraviny nejsou pro vaše zdraví dobré, ale kromě obav z přibývání na váze mohou ve skutečnosti hrát roli v zažívacích problémech a chronickém nadýmání. Zatímco záněty mohou pocházet z hormonů, potravinových intolerancí nebo dokonce jen z příliš rychlého pití vody, pravidelná konzumace vysoce rafinovaných potravin pravděpodobně také způsobí, že vaše břicho bude nafouklé a doprovázené nepříjemnými pocity. 

„Pokud bychom se měli zaměřit pouze na stravu, jedinou potravinou, kterou bych doporučila každému, kdo trpí chronickým nadýmáním, aby přestal jíst, by byly vysoce rafinované potraviny, jako je pečivo, koláče, sladkosti, mražená jídla atd.“, vysvětluje odbornice na funkční výživu Adéla Lipová. 

Ačkoli zpracované potraviny jistě můžete konzumovat s mírou, abyste si nevytvořili omezující dietu, pokud váš žaludek pociťuje větší nepohodlí než obvykle, může být prospěšné tyto zpracované sacharidy ze svého dne odstranit úplně a díky tomu zjistit, zda to s nadýmáním něco změní. 

„Mnohé z těchto potravin neobsahují živiny potřebné k podpoře zdravého trávení, což vede k nerovnováze mikrobiomu, která může vést k plynatosti a nadýmání,“ upozorňuje Lipová. „Když se mikrobiom vlivem typů potravin, kterými ho krmíme, dostane do nerovnováhy, dochází ve střevech k tvorbě plynů a dalších nepříjemností.“

Někdy lze zažívací problémy, které se zdají být značné, vyléčit něčím tak jednoduchým, jako je odstranění nebo omezení určitých potravin v rámci vašeho jídelníčku, a i když rafinované položky jsou obecně lahodnými pochoutkami, mohou narušit zdraví vašich střev a nabídnout vašemu tělu více nevýhod než výhod. Výhody spočívají pouze v krátkodobém emočním uspokojení. 

Vyloučením rafinovaných potravin a zařazením většího množství plnohodnotných potravin do jídelníčku se mikrobiom stane vyváženějším a sníží se chronické příznaky, jako je plynatost. Některé jednoduché výměny, které můžete provést v rámci svých stravovacích návyků a které přesto uspokojí vaše chutě, aniž by způsobovaly podráždění, jsou jahody v hořké čokoládě místo sladkostí, krémové smoothie plné ovoce místo zmrzliny nebo naklíčený chléb místo bílého pečiva.

Vyhýbání se potravinám, které mohou vyvolat nadýmání a zažívací potíže, přispěje ke zvýšení komfortu vašeho těla a zaznamenávání složek, které vyvolávají podráždění žaludku, může pomoci snížit četnost těchto problémů. Celkově jsou zpracované potraviny jedním z největších viníků žaludečních problémů a chronického nadýmání, takže zdravá výměna nebo prosté omezení množství rafinovaných potravin, které jíte, vám umožní mít ze dne na den menší bříško a méně nepříjemných pocitů.