Jaká pro i proti má bezmléčná dieta, o tom hovoří studie

Přidat na Seznam.cz

Zdá se, že v dnešní době každý experimentuje s různými dietami. Od bezlepkových po bezsacharidové varianty je bezmléčná dieta dalším stravovacím vzorcem, kde může být obtížné oddělit fakta od módních trendů, zmiňuje se na svém vědeckém zpravodaji Live Science.

Vědecké důkazy naznačují, že mléčné výrobky mohou způsobit nepříznivé zdravotní účinky, například zánět – zvláště pokud vás ohrožuje nesnášenlivost na ně. Nemluvě o tom, že je také spojena s akné a zažívacími problémy. Je tedy přechod bez mléčných výrobků jen dalším zábleskem, nebo skutečným vývojem v oblasti výživy?

Charakteristika

Jednoduše řečeno, bezmléčná dieta je taková, při které nekonzumujete mléčné výrobky jakéhokoli druhu od žádného zvířete – nejen od krav. To znamená, že žádné mléko, sýr, smetana a žádné mléčné přísady v žádné z potravin, které konzumujete. Lidé, kteří ji dodržují, mohou obvykle stále jíst vejce, pokud však jiná zásada jejich stravy nebo životního stylu nemluví proti.

Výhody

Brooke Jacob, registrovaná dietoložka říká, že mohou existovat určité výhody, které mohou přinést bezmléčné výrobky, ale ty závisí na tom, jaké mléčné výrobky konzumujete. Riziko srdečních onemocnění zvyšujete, pokud konzumujete mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, jako jsou plnotučné sýry, jogurty, zmrzlina, máslo a smetana, kvůli obsahu nasycených tuků. 

Kromě lepšího zdraví střev a snížení rizika srdečních onemocnění může vyřazení kravského mléka z vaší stravy také pomoci odstranit akné, podle studie Asociace Americké akademie dermatologů. Bylo také prokázáno, že vynechání mléčných výrobků zlepšuje trávení a snižuje zánět u některých lidí. 

Nevýhody

„Když držíte dietu bez mléčných výrobků, měli byste hledat další zdroje vápníku, abyste uspokojili své denní potřeby vápníku,“ poznamenává dietoložka Brooke Jacob. „Mléčné výrobky také poskytují vysoce kvalitní bílkoviny. Mnoho nemléčných alternativ mléka v závislosti na zdroji obsahuje přidaný cukr a málo bílkovin. Doporučuje se zakoupit neslazenou verzi. Kromě toho se veganský sýr často vyrábí s kokosovým olejem, který zvyšuje obsah nasycených tuků ve srovnání s mléčným sýrem se sníženým obsahem tuku. Je důležité číst etikety s nutričními údaji, abyste se ujistili, že vaše nemléčné alternativy jsou tou nejlepší volbou pro vás a vaše zdraví.“

Jedním z rizik, která s sebou přináší omezení příjmu vápníku, je osteoporóza, říká studie. Pokud se však můžete ujistit, že přijímáte dostatek bílkovin a vápníku z nemléčných alternativ, jako je zelená listová zelenina a sardinky, můžete se pravděpodobně vyhnout zdravotním rizikům spojeným s dietou, jak je tomu u většiny eliminačních diet.

Komu je doporučena

Bezmléčná dieta nebo dokonce bezlaktózová dieta se doporučuje lidem s potravinovými alergiemi nebo intolerancí, kteří mohou pociťovat nadýmání, bolesti břicha nebo jiné gastrointestinální problémy, které pocházejí z mléčných výrobků, uvádí dietoložka.

Zdroj: Live Science, Aad