K čemu se hodí avokádový, hroznový nebo arašídový olej a mají nějaké pozitivní účinky na naše zdraví?

Přidat na Seznam.cz

V dnešní době existuje mnoho druhů olejů, i když lidé většinou v kuchyni sahají buď po řepkovém, slunečnicovém nebo extra panenském. Jak můžete použít při přípravě a vaření jídla ty méně známé a mají nějaké lepší účinky na naše zdraví?

Podle stravovacích pokynů (2020-2025), oleje jsou nezbytnou součástí zdravé výživy. Všechny oleje obsahují tři typy mastných kyselin: 

Mononenasycené tuky: Zdravý tuk nalezený v olivovém oleji, ořeších a semenech  

Polynenasycené tuky: Zdravý tuk nalezený v tučných rybách, rostlinných olejích, ořeších a semenech

Nasycený tuk: Nezdravý tuk, který se nachází v másle, sádle, kokosovém oleji a palmovém oleji

Každý olej je kategorizován podle toho, který typ mastné kyseliny je nejvýznamnější. Například olivový a kanolový olej jsou většinou mononenasycené tuky, zatímco kukuřičný a sójový olej obsahují převážně polynenasycené tuky. Na druhou stranu kokosový olej je převážně nasycený tuk, který je spojen s vysokým cholesterolem a srdečními chorobami.

Dokonce i zdravé oleje jsou tučné, proto omezte jakoukoli spotřebu oleje na zdravé množství, a to kolem 27g na den, uvádí vědecký zpravodaj Live Science.

Avokádový olej

Avokádový olej má jemnou chuť podobnou ovoci, ze kterého je vyroben, a olej snese vysoké teploty vaření, takže je vhodný pro restování, grilování, opékání nebo použití do salátových dresinků.

Tento olej má jednu z nejvyšších úrovní mononenasycených tuků mezi kuchyňskými oleji, hned po olivovém oleji. Stejně jako olivový olej má avokádový olej také nízký obsah polynenasycených tuků a bohatý na kyselinu olejovou. Ukazuje se, že může snížit cholesterol, zlepšit kardiovaskulární zdraví, prospívat zdraví očí a pomoci tělu vstřebávat další základní živiny. Může dokonce zlepšit příznaky artritidy, jak se píše v International Journal of Rheumatic Diseases.

Hroznový olej

Tento všestranný kuchyňský olej se získává z hroznových semen zbylých při výrobě vína. Oblíbený mezi kuchaři a gurmány má jemnou chuť, kterou lze kombinovat s jinými, silnějšími příchutěmi. Je to dobrý univerzální olej na restování a restování nebo do salátových dresinků. Uchovávejte ho v chladničce, aby vám nežlukl, radí Clevelandská klinika.

Hroznový olej je bohatý na vitamín E, což je silný antioxidant. Obsahuje také velmi vysoké hladiny omega-6 polynenasycených tuků. Zatímco některé důkazy, jako je studie publikovaná v Missouri Medicine poukazuje na omega-6 tuky zvyšující riziko obezity, autoimunitních onemocnění, astmatu a alergií, další studie publikovaná v Food & Function zjistili, že typ omega-6 tuků obsažených v řepkovém oleji může snížit zánět. Potřebujeme tedy další výzkum, abychom zjistili, jak může hroznový olej ovlivnit naše zdraví.

Arašídový olej

Arašídový olej, aromatický olej s bledou barvou a ořechovou vůní, pochází z jedlých semen arašídů. Podle potravinářských odborníků snese vysoké teplo a je dobrou volbou pro vaření jídel inspirovaných Asií a smažených hranolků.

Mezi kuchyňskými oleji má arašídový olej nejvyšší obsah mononenasycených tuků a podobné úrovně polynenasycených tuků jako řepkový olej. Stejně jako olej z hroznových semen je i arašídový olej bohatý na vitamín E. Obsahuje však také velmi vysoké množství omega-6 polynenasycených tuků, takže někteří odborníci na zdraví varují před jeho používáním, dokud nebudeme vědět více o účincích omega-6 mastných kyselin na našem zdraví.

A který „netradiční“ olej používáte ve své kuchyni vy?

Zdroj: DietaryGuide, Live Science, PubMed, Cleveland Clinic, Ncbi, PubMed II, Pubmed III