Dobrý a špatný tuk. Který typ tuku je vyšším rizikem mrtvice?

Přidat na Seznam.cz

Z výzkumu, který byl tento týden představen na vědeckém zasedání Americké kardiologické asociace, vyplývá, že je třeba zvýšit příjem tuků z rostlinných zdrojů a snížit jejich množství z červeného masa, napsal server Inverse.

Výzkumníci pod vedením analyzovali údaje 117 136 účastníků dvou rozsáhlých studií zdravotníků, kteří sledovali své zdravotní výsledky po dobu 27 let. Účastníci vyplňovali dotazníky, v nichž sledovali množství, zdroj a druhy tuků ve své stravě. Výzkum je předběžný, studie zatím nebyla publikována a je nejnovějším, který se zabývá sporným tématem „dobrých tuků“ versus „špatných tuků“.

Vědci tvrdí, že jejich studie je první studií, která rozebírá riziko mrtvice podle typu potravin. „Naše zjištění naznačují, že typ tuku a různé zdroje tuků v potravinách jsou v prevenci kardiovaskulárních onemocnění včetně mrtvice důležitější než celkové množství tuků ve stravě.“ uvedla vědkyně Wangová.

Použití těchto informací je však spojeno s výhradou: přicházejí na vrcholu hromady výzkumů, které se snaží určit, které tuky mohou být spojeny s nemocemi, plných protichůdných důkazů a bez shody. Zatímco Wangová a její kolegové doporučují nahradit sádlo a hovězí tuk netropickými rostlinnými oleji, jako je olivový olej, kukuřice a sója, jiní vědci nejsou přesvědčeni, že existuje souvislost mezi příjmem konkrétních druhů tuků a rizikem mrtvice.

Věda v praxi

Stále však doporučuje vyhýbat se nasyceným tukům kvůli riziku mrtvice. Nejlepší strategií je podívat se na celkový jídelníček, zejména na ultra zpracované potraviny. Wangová a její kolegové tvrdí, že tento výzkum naznačuje, že výměna živočišného tuku za rostlinný může snížit riziko mrtvice. Studie se zúčastnili obě pohlaví, z toho 63 % žen a jejich průměrný věk byl 50 let. Během 27 let trvající studie odpovídali každé čtyři roky na dotazníky o tom, co jedli. Tyto informace byly použity ke stanovení spotřeby tuků a omezením této studie je, že se jedná o pozorování a příjem stravy byl uváděn na základě vlastních údajů.

Osoby v nejvyšším kvantilu příjmu červeného masa měly o 16 % vyšší pravděpodobnost, že je postihne mozková mrtvice, než osoby v nejnižším kvantilu. To je výsledek jedné pětiny, která jedla nejvíce červeného masa, ve srovnání s jednou pětinou, která ho jedla nejméně. Naopak ti, kteří jedli nejvíce rostlinných tuků a jiných zdrojů polynenasycených tuků, měli o 12 procent nižší pravděpodobnost, že je postihne mrtvice, než ti, kteří jich jedli nejméně. Pětina, která jedla nejvíce rostlinných tuků, ve srovnání s pětinou, která jich jedla nejméně.

Polynenasycené tuky nejsou synonymem pro rostlinné tuky, ale jsou si natolik podobné, že byly ve studii zařazeny do jedné skupiny. Polynenasycené tuky pocházejí jak z rostlinných zdrojů (např. vlašské ořechy, kukuřičný olej, slunečnicová semena, sójový olej), tak z ryb (losos, makrela, sleď a pstruh). Mléčné tuky neměly ve studii žádný vliv na riziko mrtvice.

Nasycené tuky

Pokud jste četli nějaký článek o zdraví na téma „dobré a špatné tuky“, nasycené tuky pravděpodobně patřily k těm špatným a transmastné tuky k ještě horším. Červené maso je plné nasycených tuků a najdeme je také v potravinách, které jsou frekventované, jako je pečivo, plnotučné mléčné výrobky, palmový olej a smažená jídla. Odborníci na výživu a kardiologové se na ně dívají s obavami kvůli jejich údajné souvislosti s určitým druhem cholesterolu a doporučují jejich záměnu za „dobré tuky“, mononenasycené a polynenasycené tuky.

Vědecké poznatky jsou však mnohem podrobnější. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšuje hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL). Pokud jste někdy četli zdravotní článek o „dobrém a špatném cholesterolu“, byl to pravděpodobně ten špatný. Ten se hromadí v podobě plaku v tepnách, což může vést k některým druhům srdečních onemocnění.

Všechny tyto vazby tohoto jednoho druhu tuku na vnitřní mechanismy těla a riziko onemocnění jsou však natolik slabé, že někteří vědci se ohradili proti širokým varováním před nasycenými tuky. Jedna rozsáhlá analýza z roku 2010 nezjistila žádnou jasnou souvislost mezi nasycenými tuky a srdečními chorobami.

Nasycené tuky a mrtvice

Vědci, kteří hledali souvislost mezi nasycenými tuky a mrtvicí, přišli na ještě méně. K ischemické mrtvici (nejčastějšímu typu) dochází, když je céva přivádějící krev do mozku zablokována sraženinou. Riziko mrtvice zvyšují běžné srdeční poruchy a vysoký krevní tlak. Přirozeně bychom si mohli myslet, že pokud strava s vysokým obsahem nasycených tuků vede k hromadění lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), znamená to tenčí průchodnost krve a větší riziko vzniku sraženiny.

To stačí k tomu, aby mnoho organizací zabývajících se prevencí mrtvice doporučovalo stravu s nízkým obsahem nasycených tuků. Obecně však vědci, kteří se snažili dát do souvislosti typ tuku s rizikem mrtvice, nedospěli k žádnému závěru.

Zdroj: inverse.com