Svařené víno při nachlazení – jak ho připravit?

Přidat na Seznam.cz

Svařené víno je nejen útěšným nápojem, když počasí venku nepřeje procházkám, ale také užitečným lékem proti nachlazení a rýmě. Proč svařené víno působí jako lék? Jak připravit lahodné domácí svařené víno? Tím se zaobíral web pixiespocket.com.

Podzimní a zimní období je neodmyslitelně spojeno s vůní koření a hrnkem svařeného vína v ruce. Přidejte svíčky nebo krb a recept na dlouhý zimní večer je hotový. Kromě chuti má svařené víno také léčivé účinky. Lze ho považovat za lék na nachlazení?

Jak vyrobit svařené víno?
Neexistuje jediný správný recept na svařené víno. Kolik lidí, tolik jedinečných směsí. Při přípravě svařeného vína můžete zvolit jakýkoli druh vína – od sladkého po suché. I když většina lidí pravděpodobně sáhne po polosladkém nebo polosuchém. A červeném.

Existují však i varianty svařeného vína s bílým vínem. Je rozhodně lehčí a osvěžující než svařené víno z červeného vína. Koření? Hřebíček a skořice jsou nezbytností. Přidejte anýz, muškátový oříšek, kardamom, zázvor, pepř a někdy vanilku.

Není nutné přidávat všechno koření. Každý si může vytvořit svůj vlastní dokonalý svařák podle své chuti. V závislosti na míře sladkosti, kterou máte rádi, lze recept na svařené víno vylepšit medem a ovocem. Nejčastěji se používají pomeranče, ale také mandarinky, jablka a švestky.

Základní recept na svařené víno:

750 ml polosladkého červeného vína,
8 hřebíčků,
2 malé tyčinky skořice,
2 celé bobule kardamonu
1 hvězdička anýzu,
5 zrnek černého pepře
1/2 čajové lžičky sušeného zázvoru,
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku,
1 lžička medu,
1 jablko,
1 pomeranč.

Opařte pomeranč a nakrájejte ho na plátky. Jablko omyjte a nakrájejte na osminky. Nalijte víno do hrnce, přidejte všechno koření a ovoce a nechte hodinu odstát. Nechte si čas, aby se vůně koření spojila s vínem. Poté hrnec postavte na mírný oheň.

Když se víno mírně zahřeje, přidejte med (volitelně). Míchejte. Poté vařte přikryté asi 10-15 minut, ale nenechte je vařit. Horké víno pak ztratí část své chuti a také některé své zdraví prospěšné látky. Přecedíme přes jemné síto. Ihned podávejte s plátkem pomeranče nebo jablka.

Proč svařené víno pomáhá proti nachlazení?
Svařené víno může v chřipkovém období posílit organismus a pomoci zmírnit příznaky nachlazení. Svařené víno nevděčí za své zdraví prospěšné vlastnosti primárně vínu, ale koření.

Přestože červené víno obsahuje také zdraví prospěšné látky ze skupiny antioxidantů, které posilují tělesné buňky a chrání před oxidačním stresem, je to právě koření, které je nejdůležitější zdraví prospěšnou složkou svařeného vína.

V koření jsou obsaženy esenciální oleje. Dodávají svařenému vínu vynikající chuť a zároveň mají antibakteriální a antivirové účinky. Kromě toho mají některé z nich termogenní vlastnosti, které pociťujeme jako zahřívací účinek.

Při pití svařeného vína nás tedy zahřeje nejen jeho teplota, ale také účinné látky koření. Esenciální oleje pomáhají uvolnit dýchací cesty. Vdechování horkých výparů svařeného vína usnadňuje dýchání.

Zdroj: pixiespocket.com