Zakazujete si doma určité potraviny? Podívejte se na 5 nebezpečných stravovacích návyků, se kterými byste měli letos přestat

Přidat na Seznam.cz

Nejde jen o to, co jíte. Pro vaše zdraví je důležité i to, jak jíte. Při nezdravých stravovacích návycích jídlo diktuje vaše každodenní jednání. Stává se důležitějším než škola, práce a další povinnosti. Když je jídlo víc než jídlo, může poškodit váš vztah k sobě samému i k ostatním, píše portál Cnet.

A jaké stravovací návyky patří mezi toxické a škodíte tak sami sobě, i když si ve skutečnosti myslíte, že je to přesně naopak?

1. Po jídle cvičíte, abyste spálili kalorie

Tento způsob myšlení vyvolává válku mezi vaší myslí a vaším tělem. Je to velmi černobílý způsob uvažování o jídle, cvičení a našem těle a odráží některé toxické výživové názory.

Pokud o cvičení přemýšlíte v kategoriích spálených kalorií nebo vymyšlených jídel, zeptejte se sami sebe, proč to děláte. Nezasloužíte si jídlo, když jste necvičili? Trestáte se za tuk na svém těle?

Cvičení by mělo být jednoduše řečeno příjemné. Není to trest. Když cvičíte jako za trest, může to být kontraproduktivní, protože to v těle vyvolává stresové reakce, nemluvě o emocionálních důsledcích. Klíčem k překonání tohoto problému je každodenní kontrola mysli a těla. Úroveň energie a myšlení by měly ovlivnit vaše rozhodnutí o cvičení na daný den a vaše rozhodnutí by měla vycházet z výživy, nikoli z trestu.

2. Zákaz určitých potravin v domácnosti

Troufáme si odhadnout, že většina lidí má stanovené nějaké jídlo, které nesmí mít doma, protože by ho zhltli najednou. I když to nemusí vždy svědčit o nezdravém vztahu k jídlu, rozhodně to tak může být. Zejména pokud na zmíněné jídlo nemůžete přestat myslet. 

Řešení je ve skutečnosti jednoduché. Udržujte „zakázané“ potraviny uvnitř domu, ale doporučujeme na tom pracovat na pomalým tempem. Než abyste se zásobili několika potravinami najednou, začněte raději jen s jednou nebo dvěma novými potravinami. 

Všechny potraviny jsou povoleny a je důležité v rámci mezí uspokojovat své chutě, jinak by nemusely nikdy zmizet. Procvičte si, že každý den sníte jednu porci jídla, ze kterého máte strach. Vědomí, že si ji zítra dáte znovu, by vám mohlo zabránit v dnešním přejídání.

3. Vyhýbání se společenským aktivitám kvůli obavám z jídla

Tento návyk se nese ve stejném duchu jako ten výše uvedený. Vyhýbání se společenským aktivitám, jako jsou večeře, narozeninové oslavy, rodinná setkání nebo dokonce pracovní schůzky, kvůli strachu z jídla rozhodně naznačuje, že máte problém.

Raději se rozhodnete zůstat v bezpečí při výběru jídla, než trávit čas s rodinou a přáteli. Jídlo je tak důležitou součástí vztahů a vašeho společenského života, takže byste nakonec mohli přijít o mnoho životních radostí.

Porušte svá pravidla týkající se jídla a rozhodněte se podílet na svém životě tím, že řeknete ano (společenským) plánům a budete jíst to, co se nabízí. Vaše tělo ví, co má dělat s jídlem, které do něj vkládáte, a vy můžete svému tělu důvěřovat. 

4. Pocit viny během jídla nebo po něm, zejména po konzumaci nezdravého jídla.

Pocit viny během jídla nebo krátce po něm je příkladem toho, že jídlo nad vámi má kontrolu, místo abyste vy měli kontrolu nad výběrem jídla. Nemusí to však být nutně naše vina. Mnoho potravin chudých na živiny je vyrobeno tak, aby byly nadměrně chutné. Jsou nabité solí, cukrem a zpracovanými tuky a oleji, díky nimž jsou tyto potraviny chutné a návykové.

Je důležité si uvědomit, jakou zátěž navíc pro své tělo znamená, když se mučíte těmito pocity viny. Je mnohem lepší, když se vědomě rozhodnete tyto potraviny sníst, vychutnat si je a pak pokračovat ve svém dni. Jakmile se zbavíte stigmatu, že jsou tyto potraviny nemravné nebo špatné, a jdete dál, už vás to tak úplně neovlivní.

5. Vyřazení celých skupin potravin bez zdravotního důvodu 

Lidé drží diety z mnoha důvodů. Někdy je k dodržování určité diety nutí zdravotní problémy, jindy je k rozhodnutí stravovat se určitým způsobem vedou morální hodnoty. Například lidé, kteří drží bezlepkovou dietu, mohou mít celiakii nebo nesnášenlivost lepku. Lidé, kteří se stravují vegansky, mohou mít hodnoty související se zdravím životního prostředí a dobrými životními podmínkami zvířat. A někteří lidé vyřadí potraviny jednoduše proto, že se po jejich konzumaci necítí dobře.

Jiní lidé však vyřazují potraviny bez skutečného důvodu. Pokud jste vyřadili nějakou skupinu potravin, protože vám to poradil nějaký časopis nebo protože jste dané potravině přiřadili nálepku „špatná“, může to znamenat problém.

Místo toho, abyste si vybírali potraviny na základě strachu z přibývání na váze, vybírejte si potraviny podle toho, jak se po nich cítíte. Jako společnost už nejsme v kontaktu s tím, jak se díky jídlu cítíme. Ve skutečnosti se tolik lidí necítí dobře, ale cítí se tak už tak dlouho, že věří, že únava, průjem, křeče, pálení žáhy nebo zácpa jsou pro ně „normální“.

Pokud jdou k lékaři, dostanou recept na „vyléčení“, zatímco ve skutečnosti mohou potřebovat jen trochu uvědomění, jak na ně určité potraviny působí.

Zdroj: cnet.com