10 top jarních potravin, které vám pomohou s jarním detoxem!

Přidat na Seznam.cz

Jarní jídla nám nabízí svěží chuť, nemluvě o antioxidantech, minerálech, flavonoidech a živinách, které vaše tělo miluje. Dny se prodlužují, vzduch je stále svěží a zdá se, že všichni mají dobrou náladu. Tato změna ročního období znamená období obnovy a růstu. Elizabethrider.com vám nabízí přehled potravin, které vám na jaře mohou oživit jídelníček.

Místo toho, abyste se během tohoto jara vyhýbali nebo vylučovali cokoli ze svého stravovacího plánu, jednoduše jezte více čerstvých jarních potravin a dovolte jim postupně vytlačit všechna těžká jídla. Vychutnejte si těchto 10 potravin!

Rukola

Listová zelenina jako rukola, špenát a hlávkový salát jsou nejlepší jarní potraviny. Tato listová zelenina, bohatá na vitamíny jako A, K a folát, plus chlorofyl, vlákninu a dokonce i vodu, pomůže snížit zánět a zároveň hydratuje a detoxikuje vaše tělo.

Artyčoky

Artyčoky, dostupné na jaře i na podzim, jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamín C, vitamíny B-komplex a mnoho minerálů. Tyto živiny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, zajišťují zdravé těhotenství u žen, snižují volné radikály a zajišťují optimální funkci metabolických buněk.

Chřest

Pokud milujete chřest, pak víte, že je to jarní jídlo. Chřest je bohatý na vitamín K, měď, selen, vitamíny skupiny B a mnoho dalších důležitých živin. Chřest může zlepšit vaše celkové zdraví.

Řepa

Řepa je jarní i podzimní potravou. Její barva vám ukazuje, že je skvělá pro vaši krev a krevní oběh. Může snížit krevní tlak, zvýšit vaši výdrž a podpořit detoxikaci, to vše díky tomu, že je jedinečným zdrojem fytonutrientů nazývaných betalainy.

Mrkev

Toto jarní jídlo je bohaté na vitamín A a další antioxidanty, je skvělé pro udržení zdravých vlasů, pokožky a nehtů, a proto je považováno za „anti-aging“ jídlo a navíc je silným bojovníkem proti rakovině.

Máta

Tato mocná bylina roste jako plevel a někdy nemá dostatek uznání za své silné léčivé vlastnosti. Máta obsahuje antioxidant zvaný kyselina rozmarinová, která dokáže zmírnit příznaky sezónní alergie, mentol, který obsahuje, je přírodní dekongestant a také dokáže uklidnit podrážděný žaludek.

Hrášek

Hrách má obvykle velmi krátkou vegetační dobu, jen několik týdnů, a o to je výjimečnější. Obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů včetně vitamínů C a K a několika vitamínů B, plus mangan, fosfor a bílkoviny. Díky tomu jsou vynikající protizánětlivou potravinou.

Jahody

Je něco lepšího, než se na konci jara zakousnout do čerstvé, zralé, voňavé a lahodné jahody? Navzdory tomu, že jde o ovoce a obsahuje fruktózu, mohou jahody skutečně pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi a polyfenoly, které obsahují, podpoří imunitu.

Jarní cibulka

Cibule obsahuje vysoké množství polyfenolů a zejména flavonoidů, což jsou sloučeniny, které hrají hlavní roli v prevenci nemocí a snižování oxidačního stresu.  Jsou také přírodními antihistaminiky a mají antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou skvělým detoxikačním prostředkem, který skvěle odstraňuje odpad a toxiny ze žaludku i jater. Toto jarní jídlo je také přírodním diuretikem a pomáhá léčit močové a ledvinové potíže, nemluvě o boji s rakovinou, hydratuje pokožku, snižuje horečky a dokonce léčí bodnutí hmyzem.

Zdroj: elizabethrider.com, eatthis.com