Nežádoucí účinky časté konzumace banánů většina lidí přehlíží. Přitom může ohrozit zdraví

Přidat na Seznam.cz

Banány jsou jedním z nejčastěji konzumovaných druhů ovoce na celém světě. Díky své krémové struktuře a bohaté chuti jsou oblíbené u mnoha lidí. Existují však i některé zdravotní závady, které s sebou nese konzumace příliš velkého množství banánů, varuje deník Thefoodhealth.com.

Častější migréna

Banány obsahují tyramin jak v plodu, tak v mnohem vyšší koncentraci ve slupce. Tato látka slouží jako spouštěč migrény, proto by si člověk, který trpí migrénou, měl dvakrát rozmyslet, než banány zařadí do svého jídelníčku.

Přibírání na váze

Banán má více kalorií než relativní porce mnoha jiných druhů ovoce. Ačkoli banány nezvyšují hmotnost tak, jako běžné kalorické potraviny, jejich častá a hojná konzumace způsobuje přibírání na váze.

Zuby v ohrožení

Kazivost zubů způsobená banány je dána přítomností vysoké koncentrace škrobu. Tento škrob zůstává mezi zuby a v ústech déle než glukóza nebo jiné menší cukry. Proto tento škrob uvolňuje více kyseliny a přitahuje více bakterií.

Únava

Možná vám někdo řekl, že banán k snídani nikdy nemáte jíst. Toto tvrzení má svou logiku a nejde o podezření nebo starou babskou povídačku. Banány obsahují látku známou jako tryptofan. Tato látka způsobuje u člověka ospalost a také snižuje jeho výkonnost. Kromě toho mají banány vysokou koncentraci hořečnatých iontů, které uvolňují svaly a dále zvyšují letargii.

Poškození nervů

Banán obsahuje specifický vitamin známý jako vitamin B6. Tento vitamin je zodpovědný za poškození nervů. Přestože je poškození nervů způsobené banány vzácné, bylo pozorováno u kulturistů a u lidí, kteří často jedí banány.

Bolest břicha

Banány mají vysokou koncentraci škrobu, který tělo tráví pomocí svých enzymů. Když lidé snědí nezralé nebo předčasně zralé banány, mohou trpět prudkými bolestmi břicha a také pálením, které se rozšíří do celého trávicího traktu. Je to proto, že v nezralých banánech je přítomno velké množství rezistentního škrobu, který potřebuje k trávení více času.

Zdroj: Thefoodhealth.com