Kde vzít vitamin D i bez sluníčka?
Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích, které se nazývají kalciferoly. V lidském těle se tyto kalciferoly v orgánech přeměňují na aktivní vitamin D. Díky UV-B záření může tělo produkovat vitamin D prostřednictvím kůže, ale potřebuje k tomu dostatečné množství slunečního záření. Na podzim a v zimě je produkce vlastního těla nižší než v létě, a to kvůli nízkému počtu hodin slunečního svitu. Abyste předešli nedostatku vitaminu D, měli byste se ujistit, že vaše strava pokrývá potřebu vitaminu D.
Děti starší jednoho roku, dospívající a dospělí by měli denně přijímat maximálně 20 mikrogramů vitaminu D. Trvalý nedostatek vitaminu D může mít mnoho následků. Díky kterým potravinám si vitamin D doplníte? O tom píše web Myself.
Sleď
Sleď patří do skupiny tučných ryb a má nejvyšší obsah vitaminu D ze všech potravin. V závislosti na původu může obsahovat od 7,8 do 25 mikrogramů (z Atlantského oceánu) vitaminu D na 100 gramů ryby. Konzumace sleďů nejenže zabraňuje nedostatku vitaminu D, ale také poskytuje dostatek omega-3 mastných kyselin. Ty mohou snížit hladinu cholesterolu a zajistit krásnou pleť. Tak si dejte slanečka!
Sýr
Mezi potraviny obsahující vitamin D se řadí také různé druhy sýrů. Nejvíce slunečního vitaminu obsahují například tavené sýry a dále tvrdé sýry, jako je parmezán a gouda. Ten obsahuje 1,3 mikrogramu vitaminu D na 100 gramů. Pro příjem vápníku jsou důležité také mléčné výrobky.
Pstruh
Pstruh je další tučnou rybou, která by neměla chybět mezi potravinami obsahujícími vitamin D. Pouhých 100 g pstruha obsahuje denní potřebu vitaminu D. Kromě toho ryby poskytují mnoho dalších důležitých vitamínů, například vitamín B.
Hříbky
Mezi bezmasými a také veganskými potravinami s obsahem vitaminu D jsou hříbky na jednom z předních míst s 3,1 mikrogramy na 100 gramů hříbků. Zejména pro kosti jsou hříbky již dlouho důležitým zdrojem živin. Na podzim můžete v lese najít i vynikající hříbky, ale buďte opatrní: Pokud houby neznáte, je lepší použít houby ze supermarketu.
Losos
Losos je také na seznamu potravin s vysokým obsahem vitaminu D. Patří také mezi tučné ryby a díky 16 mikrogramům vitaminu D na 100 gramů může působit proti nedostatku vitaminu D. Losos se dá použít na mnoho způsobů a je velmi oblíbený díky své jedinečné chuti.
Vejce
Ne veganské, ale vegetariánské: vejce. Jedno vejce obsahuje tolik vitaminu D jako přibližně 100 g goudy, což z něj činí jednu z mála potravin obsahujících vitamin D.
Sardinky
Ve Středomoří jsou malé ryby součástí každodenní kuchyně. Sardinky poskytují nejen středomořskou chuť mnoha pokrmům, ale také dostatek vitaminu D (10,75 mikrogramů na 100 g sardinek).
Houby
Houby také patří mezi potraviny obsahující vitamin D. Jsou nejrozšířenějšími jedlými houbami a dodávají tělu malé, ale kvalitní množství vitaminu D (1,9 mikrogramu vitaminu D na 100 gramů hub). Houby jsou pro mnohé obecně hůře stravitelné, proto se doporučují malé porce zeleniny.
Ústřice
Nenáviděné nebo milované: ústřice jsou bohaté na vitamin D, který reguluje rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Až 8 mikrogramů vitaminu D obsahuje 100 gramů ústřic. Příliš kluzké? Zde je několik dalších potravin obsahujících vitamin D…
Vnitřnosti
Málokdy se na seznamu oblíbených potravin objevují vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a plíce, a přitom patří mezi potraviny obsahující vitamin D. Například telecí játra obsahují 0,33 mikrogramů vitaminu D na 100 gramů.
Tuňák
Oblíbenější než játra a spol. je tuňák. Stejně jako ostatní tučné ryby obsahuje poměrně velké množství vitaminu D a poskytuje mnoho dalších živin pro zdravou výživu. 100 gramů tuňáka obsahuje přibližně 4,5 mikrogramu vitaminu D.
Vitamin D: Správné skladování potravin
Potraviny s vitaminem D lze normálně skladovat, protože jsou tepelně stabilní a vitamin D v nich obsažený se uchovává při teplotách do 180 °C.
Zdroj: Myself.de