Které potraviny byste měli zařadit do jídelníčku pro veselejší náladu?
Souvislost mezi jídlem a náladou není novým poznatkem. Všichni známe ten pocit, když už nám jídlo nepřináší potěšení. Nebo v nás naopak oblíbený pokrm vyvolává skutečné pocity štěstí. Chuť, stejně jako vůně, může vyvolávat vzpomínky a pocity. Kromě toho některé živiny skutečně vyvolávají reakce v mozku, některé živiny potřebujeme pro hormonální rovnováhu a jiné ji zatěžují. Jaké jídlo nám přivodí lepší náladu? Píše o tom web Myself.
Jak jíst pro štěstí
Bylo prokázáno, že konzumace správných potravin pomáhá zlepšit náladu, dodává více energie a jasnější myšlení. K tomu vám pomůže několik jednoduchých tipů. Jsou to jen drobné každodenní návyky, ale mají velký význam. Jaké návyky pro lepší náladu zařadit do svého každodenního života?
Jezte pravidelně: Při poklesu hladiny cukru v krvi se cítíte unavení, podráždění a depresivní. Pravidelná strava, a zejména potraviny, které pomalu uvolňují energii, pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi.
Dostatečný pitný režim: Pokud nepijete dostatek tekutin, je těžké se soustředit nebo jasně myslet.
Jezte barevné ovoce a zeleninu: Zelenina a ovoce obsahují mnoho minerálů, vitamínů a vlákniny, které jsou potřebné pro udržení fyzického a duševního zdraví. Každodenní konzumace různě barevného ovoce a zeleniny dodá vašemu tělu a mozku celou řadu živin.
Pečujte o střeva: Někdy střeva odrážejí emocionální stav, ve kterém se nacházíte. Stres, úzkost nebo obavy mohou způsobit zpomalení nebo zrychlení trávení. Pro zdravé trávení je důležité jíst hodně vlákniny, pít hodně tekutin a pravidelně cvičit.
Jezte dostatek bílkovin: Bílkoviny obsahují aminokyseliny, z nichž se skládají chemické látky, které mozek potřebuje k regulaci myšlenek a pocitů. Pomáhají vám také cítit se déle sytí.
Zdravé užívání kofeinu: Kofein je stimulant, který rychle dodá energii, ale může také vyvolat úzkost a depresi, narušit spánek nebo způsobit abstinenční příznaky, pokud náhle přestanete pít hodně kávy.
Jezte správné tuky: Mozek potřebuje pro své dobré fungování mastné kyseliny (např. omega-3 a -6 mastné kyseliny). Proto je důležité nevyhýbat se všem tukům, ale jíst ty správné.
Co přesně byste si ale měli koupit, pokud chcete posílit své duševní zdraví? Které svačiny a potraviny jsou vhodné pro dobrou náladu?
Celozrnné obiloviny
Nemáme na mysli klasické celozrnné potraviny, ale mnoho potravin, jako jsou fazole, sója, oves a divoká rýže. Tělo a mozek využívají sacharidy jako zdroj energie, ale příliš často konzumujeme jednoduché sacharidy, které způsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Potraviny obsahující komplexní sacharidy zpomalují tvorbu glukózy a poskytují stálý a trvalý zdroj energie.
Avokádo
Avokádo má vysoký obsah vitaminu K a kyseliny listové, které mohou chránit mozek před mrtvicí. Zlepšují také paměť a soustředění. Avokádo také obsahuje vysokou dávku luteinu, jenž prokazatelně zlepšuje funkci mozku.
Špenát
Špenát a další listová zelenina dodávají mozku velké množství kyseliny listové, která prokazatelně zabraňuje depresím. Špenát také pomáhá proti nespavosti a může přispívat ke snížení demence u starších osob.
Ořechy
Ořechy jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin a pomáhají v boji proti depresi. Kešu oříšky také pomáhají okysličovat mozek díky vysoké dávce hořčíku. Mandle obsahují sloučeninu zvanou fenylalanin, jež prokazatelně pomáhá mozku produkovat dopamin a další neurotransmitery, které zlepšují náladu.
Hořká čokoláda
Hořká čokoláda je účinná díky obsahu kakaa. Čím tmavší, tím lepší – ideální je 85 % kakaa nebo více. Hořká čokoláda obsahuje vysoké množství flavonoidů, což je druh antioxidantu. Bylo prokázáno, že zvyšuje bdělost a paměť a zlepšuje náladu. Cukr má však na náladu spíše negativní vliv, a proto se za potravinu pro dobrou náladu považuje opravdu jen hořká čokoláda.
Zdroj: Myself.de